Slovenija
12 ogledov

Znani Nobelovi nagrajenci za medicino

Sekretar združenja Nobelove nagrade Hans Jornvall je s predstavitvijo prvih nagr Žurnal24 main
Letošnja prestižna Nobelova nagrada za medicino je odšla v roke raziskovalcem zarodnih izvornih celic.

Nagrado so prejeli ameriška znanstvenika Mario R. Capecchi in Oliver Smithies ter Britanec Martin J. Evans. Nagrajenci bodo prejeli zlato medaljo, diplomo in deset milijonov švedskih kron (dober milijon evrov). Kot je sporočila žirija v Stockholmu, so si nagrado prislužili za svoja "prelomna odkritja na področju zarodnih izvornih celic in rekombinacije DNK pri sesalcih ... ki so vodila v razvoj silno močne tehnologije". Gre za tehnologijo ciljanja genov.

Model, ki omogoča vpogled v številne bolezni

Mario R. Capecchi (na sliki) si je Nobelovo nagrado skupaj z Oliverjem Smithiesom in Martinom J. Evansom prislužil s svojimi odkritji na področju zarodnih izvornih celic. © Univerza v Utahu, ZDA

 
Nagrajenci so s tehnologijo ciljanja genov pri miših razvili laboratorijski model, ki omogoča pomemben vpogled v širok spekter bolezni (od kardiovaskularnih do nevrodegenerativnih, sladkorne bolezni in rakavih obolenj) ter pomaga pri razvoju novih zdravil. "Ciljanje genov pri miših prežema vsa področja biomedicine. Njegov vpliv na razumevanje funkcij genov in njegove koristi za vso človeštvo se bo v naslednjih letih še povečal," so zapisali v inštitutu Karolinska v Stockholmu. S pomočjo tehnologije ciljanja genov se deaktivira oziroma "knockoutira" posamezne gene, tovrstni poskusi pa so razjasnili vloge številnih genov pri razvoju zarodkov, fiziologiji odraslih, staranju in boleznih. Do danes je bilo na tak način onesposobljenih že 10.000 genov miši, kar je približno polovica vseh genov pri sesalcih, pojasnjujejo člani odbora v Stockholmu.

Začetek podelitve Nobelovih nagrad
Z objavo nagrajenca za medicino ali fiziologijo se je začela letošnja sezona Nobelovih nagrad. Jutri bo tako v Stockholmu sledila razglasitev nagrajenca za fiziko, dan pozneje nagrajenca za kemijo, Nobelov nagrajenec za ekonomijo pa bo znan naslednji ponedeljek. Nobelov nagrajenec za književnost bo razkrit v četrtek, nagrajenec za mir pa dan pozneje v Oslu. Nagrade vsako leto podelijo 10. decembra ob obletnici smrti Alfreda Nobela leta 1896.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.