Slovenija
522 ogledov

Zoper tri vojake bodo uvedli disciplinski postopek

Slovenska vojska Slovenska vojska
Obrambni minister Karl Erjavec je napovedal, da bo uveden disciplinski postopek zoper tri pripadnike Slovenske vojske, ki naj bi bili odgovorni za krajo streliva z vojaškega tovornjaka na poti v Leipzig.

O dogodku je razpravljala tudi parlamentarna komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs). Predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi) je po seji komisije povedal, da sta na seji o dogodku ob ministru Karlu Erjavcu poročala tudi poveljnik sil Slovenske vojske, brigadir Milko Petek in novi šef obveščevalno-varnostne službe obrambnega ministrstva (OVS) Dejan Matijevič in da so vsi trije ocenili, da je pri dogodku prišlo do varnostnih in postopkovnih pomanjkljivosti.

"Po ocenah Slovenske vojske je bil premik načrtovan neustrezno. Šlo je za pomanjkljivo varovanje in neustrezno časovnico. Razdalja do Leipziga je bila taka, da bi ta transport lahko opravili brez nočitve, kar pomeni, da bi lahko bistveno zmanjšali potencialna tveganja, ki so nastala zaradi nočitve in ker je to vozilo stalo na nevarovanem območju," je povedal Tonin in dodal, da tudi ni bilo spremstva vojaških policij držav, preko katerih je potekal transport.

Vzroke za tovrstno odločitev po Toninovih besedah pristojni še ugotavljajo, "zagotovo pa to ni bilo storjeno v skladu s standardi, ki za tovrstne prevoze veljajo".
naboji, orožje Kraja streliva Slovenija Sramota slovenske vojske v Nemčiji

 

"Preiskava poteka po celotni liniji poveljevanja"

Dogovorili so se tudi, da bodo pristojni člane komisije o izsledkih preiskave pisno seznanili. Tudi Tonin je povedal, da zbirajo ustrezne informacije in dokaze za začetek disciplinskih in tudi kazenskih postopkov "zoper odgovorne". Pri tem naj bi šlo za vse, ki so sodelovali pri tej nalogi, je pojasnil; "od tistega, ki je ukaz izdal in ga izdelal, do tistih, ki so ga izvrševali". "Preiskava poteka po celotni liniji poveljevanja," je poudaril.

Glede možnosti kazenskega postopka je Tonin navedel predvsem možnost pregona zaradi nevestnega dela in nevestnega ravnanja s premoženjem Slovenske vojske. "Ampak trenutno smo še v fazi preiskave in dokazi se še zbirajo," je še povedal predsednik Knovsa.

slovenija 26.07.11, studentski vojaski tabor, studenti, tabor, slovenska vojska, | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ukradli del opreme, namenjene v Mali

Slovenska vojska je 3. oktobra sporočila, da je bil ukraden del tovora s tovornega vozila Slovenske vojske, ki je na letališče v Leipzigu peljalo opremo in strelivo za pripadnike kontingenta Slovenske vojske v Maliju. Pojasnili so, da je bilo ukradenih približno tisoč kosov streliva kalibra 5,56 mm in tisoč kosov streliva kalibra 9 mm. Preiskavo so tedaj prevzeli nemški organi, slovenski pa jim pri tem pomagajo.

Tonin je pojasnil še, da je večina ostalega tovora odšla naprej v Mali. Kot je povedal, je šlo za "letalsko paleto", ki ima manj kot kubični meter prostornine, v tovoru pa je bilo skupno 10.000 kosov streliva. 2000 ga je bilo odtujenega. Tovoru so bila sicer dodana še zdravila in hrana za vojake.

Škoda, ki je nastala s krajo, sicer ni velika, "izjemno pa trpi pri tem ugled Slovenske vojske", je še ocenil Tonin.

Opozoril je tudi, da se "iz tega lahko razvijejo neslutene posledice", če bi ti naboji pristali v rokah kriminalnih skupin ali celo teroristov. "Zaenkrat se še ne ve, ali ima ta kraja kak širši teroristični predznak ali gre za klasično kriminalno dejavnost," je še povedal Tonin na novinarski konferenci po seji parlamentarne komisije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • dragec 09:16 19.oktober 2018.

    Prav me zanima stanje tahografa in kako je omogočen (načrtovan) čas vožnje in čas počitka?????

  • dragec 09:05 19.oktober 2018.

    Moralno, naj odstopi načelnik Geder - riba smrdi od glave

  • ode 08:50 19.oktober 2018.

    Disciplinski ukrep? Mogoče se tri dni ne bodo smeli igrati v peskovniku.

Sorodne novice