Slovenija
973 ogledov

Župan Občine Šmarje pri Jelšah: Stanje se umirja

Koronavirus in duševno zdravje Profimedia
Župan upa, da so vsi ukrepi, ki so jih sprejeli doslej, imeli učinek in da bodo "zmagali nad to okužbo".

Župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš po dobrem mesecu dni od izbruha novega koronavirusa v tej občini ocenjuje, da se stanje umirja. Po zadnjih objavljenih podatkih NIJZ ima v tej občini stalno prebivališče 155 potrjeno okuženih, kar je šest več kot teden dni prej. Velik del okuženih odpade na tamkajšnji dom upokojencev.

Slovenija NOVO: Zelo dobre, a tudi slabe novice: Včeraj umrlo pet ljudi

V Šmarju pri Jelšah so kot prvi v Sloveniji 12. marca zaprli tamkajšnjo osnovno šolo, saj so pri dveh zaposlenih na šoli odkrili okužbo z novim koronavirusom. V dneh za tem se je število potrjeno okuženih povečevalo, o prvi okuženi zaposleni osebi v tamkajšnjem domu starejših pa so poročali 18. marca.

Do 15. aprila 155 okuženih

Do vključno srede, 15. aprila, je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) iz te občine potrjeno okuženih 155 ljudi, teden dni prej, 8. aprila, je bilo potrjenih okužb 149. Velik del jih je v domu starejših, a točnih podatkov ni. Po županovih besedah vse smrtne žrtve iz občine, ki so imele covid-19, izhajajo iz doma starejših. Teh je bilo po uradnih podatkih do vključno srede 25.

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Odlična novica: "Lahko rečemo, da je epidemija pod nadzorom"

Župan Čakš tako pravi, da sama občina Šmarje, če se podatkov za dom ne upošteva, ni med občinami z najbolj okuženim prebivalstvom. Število potrjeno okuženih v občini je po njegovih besedah toliko večje v primerjavi z drugimi občinami tudi zato, ker so v prvih dneh od izbruha vse sume testirali in seveda tudi potrdili, kasneje pa so se navodila spremenila in po državi niso več testirali vseh ljudi z znaki okužbe.

Umirja se tudi stanje v domu starejših

Po županovih besedah zaradi covida-19 med občani izven doma starejših ni večjih težav. Tudi sicer po mesecu dni od izbruha epidemije občani ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije zelo dobro sprejemajo, se jih držijo, vse to pa se kaže v tem, da se stanje okuženosti v občini umirja. Umirja se tudi v domu starejših, je dodal župan.

Vožnja Sprostitve ukrepov Avto Juhej, od ponedeljka končno po letne gume

Teorij o tem, zakaj je do širitve okužbe v občini prišlo, je po njegovih besedah več. Dejstvo je, da imajo v občini četrto največjo osnovno šolo v državi, da je otrok na kupu veliko, da je več družin bilo na smučanju v tujini in da se je tako lahko okužba razširila na več načinov, in ne le od zaposlenih na šoli, pri katerih so najprej potrdili okužbe.

Poleg tega prve zaposlene, ki so bile potrjeno okužene v domu starejših, po njegovih besedah sploh niso bile iz Šmarja. "Tako da je okužba v naš kraj oz. v dom prišla tudi iz drugih krajev," je dejal župan, ki meni, da tega zdaj nima smisla raziskovati. Upa, da so vsi ukrepi, ki so jih sprejeli doslej, imeli učinek in da bodo "zmagali nad to okužbo", ki je prišla v kraj.

dom za upokojence Slovenija Novo: Število okuženih v domovih za starejše še kar raste

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.