Slovenija
2002 ogledov

Župane, ki ne bodo sestavili koalicije, čaka naporno delo

Aleš Bržan Aleš Bržan/Facebok
Po letošnjih županskih volitvah bodo imeli nekateri župani precejšnje težave pri sestavljanju koalicije v mestnem svetu.

Če so to nedeljo v nekaterih občinah župane volili drugič, pa so bili občinski svetniki izvoljeni že v prvem krogu županskih volitev. V mestnih in občinskih svetih jih sedi od 7 do 45, njihove naloge pa obsegajo vse od sprejemanja proračuna do nadzorovanja dela župana. Pred odločanjem o pomembnih vprašanjih je njihova možnost tudi razpisati svetovalni referendum, s katerim preverijo voljo občanov. Vsekakor je delo županov precej bolj lagodno, če imajo njihove liste v mestnih in občinskih svetih večino mandatov. A ponekod ni šlo tako zlahka.

V Kranju predlagateljem župana manj kot šestino mandatov

V Kranju je v nedeljo na drugem krogu županskih volitev Matjaž Rakovec. Njegovi predlagatelji iz stranke SD pa so po številu mandatov v mestnem svetu šele na tretjem mestu. Največ, po šest mandatov, sta dobili listi Zoran za Kranj in SDS. SD pa torej šele na tretjem mestu s petimi mandati. Od 33 svetnikov bo v novem mandatu ''županovih'' le slaba šestina. Za županovanje ob podpori večine v mestnem svetu ne bi zadostovala zgolj podpora prvih dveh list po mandatih, Zoran za Kranj in SDS, zato bo Rakovec v mestnem svetu potreboval podporo majhnih strank.

Pestro bo tudi v Kopru in na Ptuju

V Kopru je novoizvoljeni župan Aleš Bržan kandidiral s svojo Listo Aleša Bržana. Od 33 mandatov, bo njihovih 9, torej manj kot tretjino. Iz liste aktualnega župana Borisa Popoviča Koper je naš je bilo izvoljenih 13 svetnikov, preostale liste so prejele po en ali dva mandata, zato bo novi župan verjetno imel nemalo težav s sestavljanjem koalicije v mestnem svetu.

Na Ptuju je Nuška Gajšek, edina slovenska županja v prihodnjih štirih letih, prepričljivo zmagala z dobrimi 66 odstotki glasov. Po drugi strani pa je bilo v mestni svet izvoljenih le 6 svetnikov liste SD, ki je Gajškovo predlagala, kar predstavlja dobro petino vseh svetnikov. Večino v občinskem svetu bi lista SD imela, če bi se povezala še z drugo in tretjo listo po številu glasov. To sta Lista Andreja Čuša, protikandidata Gajškove, in Lista dr. Stefana Čelana. Obe listi bosta v prihodnjih štirih letih v občinskem svetu imeli po 6 svetnikov.

Janković težav ne bo imel

V Ljubljani bo Zoran Janković župan že četrti mandat, zmagal je že v prvem krogu. V ljubljanskem mestnem svetu, ki ga sestavlja 45 svetnikov, bo imel Jankovič večino. Njegova Lista Zorana Jankovića bo imela v svetu 23 svetnikov, s čimer bo Janković sam dosegel večino.

''Na lokalni ravni je v Sloveniji v veljavi sistem, kjer gre za ločene volitve župana in predstavnikov občinskega sveta. Tak sistem omogoča, da lahko damo svoj glas podpore posameznemu županskemu kandidatu osebno, ne nujno pa tudi njegovi politični stranki ali listi (v kolikor jo sploh ima),'' pravi dr. Simona Kukovič s Fakultete za družbene vede.

''Velja tudi obratno, lahko za občinski svet glasujemo za določeno politično stranko ali listo, ki ni nujno, da sploh ima županskega kandidata. Da prihaja do takšnih razlik, menim, da je vzrok v prepoznavnosti določenega županskega kandidata oz. določene politične opcije v lokalnem okolju. Ključnega pomena pa bi rekla, da je tudi časovna komponenta, torej koliko časa že neka politična opcija (politična stranka ali lista) obstaja in kako je le-ta organizirana.''

dr. Simona Kukovič

Kukovičeva je dodala, da lahko pričakujemo, da bo v primerih, ko izvoljen župan nima zagotovljene podpore ''lastne'' politične stranke ali liste v občinskem svetu, vsekakor mandat v smislu vodenja občinskega oziroma mestnega sveta bolj dinamičen in delo napornejše. ''Bodisi bo tak župan oblikoval koalicijo političnih strank in/oz. list bodisi ga (vedno znova) čaka veliko uklajevanja s posameznimi svetniškimi skupinami za zagotovitev potrebne večine.''

Komentarjev 1
  • rosalina 12:00 06.december 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to pocne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam lastnik. obišcite++++++++======>>>>>> www.WebJob33.Com