Slovenija
30 ogledov

Župani: premier in odcepitev

Vladimir Prebilič Anže Petkovšek
Župansko gibanje. Na volitve jih bo povedel kočevski župan Vladimir Prebilič. Javno mnenje. Za mandatarja raje Viranta kot Janšo. Na vzhodu. Hočejo več avtonomije.

Kočevski župan Vladimir Prebilič bo kandidat županskega Gibanja za Slovenijo za mandatarja. Prihodnji teden bo predstavil pobudo za sestavo vlade, za zdaj pa se pogovarja o finančnem, okoljskem, obrambnem, gospodarskem in pravosodnem ministrstvu. Iskal bo nestrankarske kandidate, ki niso vpleteni v afere, so sporočili iz Gibanja za Slovenijo.

Odcepitev na vzhodu

Drugačne županske aktivnosti pa potekajo na Štajerskem. "Želimo odcepitev od države," je včeraj dejal mariborski župan Franc Kangler in dopolnil celjskega župana Bojana Šrota, ki je pred dnevi povedal, da poziva k "protestni akciji proti takšni organizaciji Sloveniji, kjer je država le Ljubljana z okolico". Želijo si namreč avtonomno vzhodno Slovenijo.

Po Kanglerjevih besedah sta s Šrotom k sodelovanju povabila tudi župana Murske Sobote Antona Štihca in nekaj drugih županov vzhodne Slovenije. Katere, ni želel izdati. Prav tako ne, katere bodo nadaljnje aktivnosti akcije. "V Ljubljani vedno pozabljajo na nas in temu želimo narediti konec," je poudaril Kangler. O tem, da bi iz takšnega združenja nastala stranka, naj akterji še ne bi razmišljali. "Zagotovo pa se bomo župani aktivno, vsaj s podporo, vključili v volitve," je pristavil Kangler, ki se sam še ni odločil, kako "aktiven" bo.

Najbolj zaupajo Virantu

Včeraj objavljena terenska javnomnenjska raziskava je pokazala, da bi na volitvah največ volivcev izbralo SDS. Zanjo bi glasovalo 31,2 odstotka anketirancev. Na drugem mestu je s 13,7 odstotka Lista Gregorja Viranta, na tretjem so z 11,9 odstotka SD, sledi pa jim Lista Zorana Jankovića z 11,2 odstotka glasov. Parlamentarni prag bi dosegli še (po vrsti) Desus, LDS in SNS.

Tokratno raziskavo je med 888 volivci iz vseh osmih volilnih enot opravil Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (Ifimes). Globinske intervjuje za raziskavo so sicer opravili med 28. septembrom in 10. oktobrom, ko še ni bilo znano, da se bosta Virant in Janković dejansko odločila za sodelovanje na volitvah. Volivci so Virantu kljub temu izrazili največ zaupanja in ocenili, da bi bil najprimernejši mandatar. Pri obeh vprašanjih, o zaupanju in mandatarju, mu sledi Janez Janša. Pri obeh vprašanjih je tudi velik delež tistih, ki menijo, da nihče ni primeren mandatar in da ne zaupajo nikomur od ponujenih.

Vprašani, ki so ustrezali siceršnji strukturi volivcev, so ocenjevali tudi vlogo prvega predsednika republike na slovenski notranjepolitični sceni. Nekoliko več (37,1 odstotka) jih je njegovo vlogo ocenilo za negativno kot za pozitivno (32,6 odstotka). Vprašani so odgovarjali tudi na vprašanje, ali so zadovoljni z zdajšnjim življenjskim standardom – kar 46,1 odstotka jih pravi, da ne.

Analitiki o Ifimesovi raziskavi

Boštjan M. Turk. "Mislim, da rezultati javnomnenjske raziskave niso verodostojni. Virant nima takšnega dometa. Napihovanje koristi tistemu, ki bi želel Janši odnesti nekaj glasov. Učinek takšne ankete je lahko ničen, lahko pa ga bo nekaj imela; ne samo na račun Janše, ampak tudi levice – del glasov se lahko preseli od Jankovića k Virantu."

Matevž Tomšič. "Rezultat me ne preseneča; Virant je bil med najbolj priljubljenimi ministri Janševe vlade in tudi sicer se po priljubljenosti dobro odreže. Ker ima sloves dokaj umirjenega in nevtralnega politika, uživa dobro mnenje tudi pri sredinskih in rahlo levih volivcih. Pri Janši je odnos ljudi veliko bolj polariziran. Ne verjamem pa, da lahko Virantova lista prehiti SDS."

Komentarjev 14
  • Dongjang 08:18 20.oktober 2011.

    Nisem iz Kočevja, sem pa imel priliko sprobat tega Prebiliča (tretjerazrednega prfoksa z FSPN). Ubogi Kočevci a nimate nobenega gospodarja z ZKP, da izbirate takele modele za župane. BLJAJK

  • privat 07:50 20.oktober 2011.

    bi ga zamenjal...samo v Kočevju vlada sama mafija..poglej kak mazol al kaj podobnega ima na čelu...

  • gec 10:45 16.oktober 2011.

    LAHKO PA GA TI ZAMENJAŠ PAMETNI HRVOJE...