Slovenija
6157 ogledov

Županu, ki se ukvarja s projektiranjem, zaradi neustreznih dovoljenj prepovedali uporabo objekta

slovenija 28.05.13, Rupert Gole, zupan Sentruperta, intervju, dezela kozolcev, S Anže Petkovšek
Nepoklicnemu županu Šentruperta, katerega podjetje se ukvarja z inženiringom in projektiranjem, so zaradi neustreznega gradbenega dovoljenja prepovedali uporabo objekta.

Gradbeni inšpektor je na podlagi prijave arhitekturnemu studiu Biro Esplanada v lasti nepoklicnega župana Ruperta Goleta prepovedal uporabo poslovnega objekta, saj - kot je zapisal v inšpekcijski odločbi, datirani 21. februarja - inšpekcijski zavezanec za spremembo namembnosti objekta ni pridobil gradbenega dovoljenja.

Rupert Gole pojasnjuje, da se Biro Esplanada nahaja v delu stanovanjske hiše, v kateri živi skupaj z družino: "Hišo smo kupili z gradbenim dovoljenjem, kasneje smo pridobili še gradbeno dovoljenje za nadstrešnice, ki smo jih postavili ob hiši. Torej objekt ima dve gradbeni dovoljenji, ki "pokrivata" gradbeno kategorijo objekta. Res pa je, da nismo pridobivali gradbenega dovoljenje za programsko spremembo v delu objekta, ki pa kljub temu, da se imenuje gradbeno dovoljenje, v našem primeru ne predstavlja nobene gradnje, ampak le spremembo rabe dela objekta."

Ko gre za manjše mirne dejavnosti, kot so arhitekturni biroji, računovodski servisi, programerske ekipe in nasploh dejavnosti, ki so v smislu delovnega mesta vezane le na stol, mizo in računalnik se po njegovih besedah pogosto srečujemo situacijo, ko so ti programi umeščeni v delu stanovanjske nepremičnine, saj gre navadno za manjša družinska podjetja. "V takšnih situacijah praviloma lastniki ne vlagajo za gradbena dovoljenja za spremembo namembnosti, ker v večni primerov to tudi ne bi bilo možno, saj se objekti nahajajo v območju namenske rabe namenjene zgolj bivanju," še izpostavlja Gole, ki meni, da je to področje po njegovem mnenju zakonodajno premalo definirano, saj v sodobnem času srečujemo vse več poklicev, ki lahko svoje delo opravljajo "od doma".

Pomanjkljivost v podjetju Biro Esplanada že odpravljajo in je zgolj administrativne narave, saj se na objektu in v objektu zaradi tega ne bo zgodila nobena sprememba. Inšpektorja so obvestili, da se ne bodo pritožili na odločbo in da so takoj pristopili k odpravi pomanjkljivosti. Podjetje zaradi tega ne bo doživelo nobenih sprememb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.