Slovenija
259 ogledov

ZZS: Dvojčka v Trbovljah umrla zaradi slabe komunikacije med zdravniki

Carski rez Profimedias
Strokovni nadzor v Splošni bolnišnici Trbovlje ob primeru smrti dvojčkov je pokazal, da je bila komunikacija med zdravniki na primarni, sekundarni in terciarni ravni nazadostna. Zato carski rez ni bil pravilno načrtovan. S porodom so čakali do 38. tedna, dvojčka pa sta umrla štiri dni pred predvidenim carskim rezom.

11. januarja so v potrodnišnici Trbovlje sprejeli  žensko v 38. tednu nosečnosti, ki je nosila enojajčna dvojčka v eni posteljici. Po pregledu je dežurna zdravnica ugotovila, da sta plodova mrtva. Nosečnica je bila na carski rez naročena štiri dni kasneje. 

Kot so ugotovili v nadzoru, ki so ga opravili predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije, je bil carski rez je bil ob pregledu nosečnice ustno načrtovan za 37. teden nosečnosti, vendra je bila zaradi odsotnosti anesteziologov nosečnica naročena šele v 38. tednu. Specialisti si med sabo tudi niso ustrezno podali informacij o tem, da gre za nosečnico s povečanim tveganjem za zaplete, pojasnjujejo na zbornici.

"Nosila je enojajčna dvojčka v eni posteljici, poleg tega je imela toksemijo (zastajanje strupov v telesu), ki je ogrožala še dodatno. Take nosečnosti se običajno končajo s carskim rezom med 35. in 37. tednom nosečnosti, torej dober mesec pred rokom," je za Žurnal24 pojasnil predstojnik trboveljske porodnišnice  Miroslav Jurca.

Tako sta otroka umrla že nekaj dni pred načrtovanim porodom v 38. tednu nosečnosti, porodnica pa je 12. januarja v trboveljski bolnišnici rodila dva mrtva otroka.

Carski rezi le enkrat na teden?

Komisija, ki je opravila nadzor nad primerom, je ugotovila tudi neoptimalen način naročanja na carske reze v Splošni bolnišnici Trbovlje. Bolnišnici priporočajo, da razpisovanje za naročen carski rez omogoči vsak delovni dan in ne enkrat na teden.

Nosečnost bi morali končati v 34. tednu

Komisija je še opozorila, da bi moral biti nujni carski opravljen kadar koli. V obravnavanem primeru nujnost za carski rez ni bila pravilno ocenjena, čas carskega reza pa ni bil pravilno načrtovan.  Zaradi dejstva, da je imela nosečnica določene zdravstvene težave in da je nosila dva otroka, bo morali nosečnost morali končati in carski rez opraviti v 34. tednu.

Komisija v poročilu tudi svetuje ukrepanje ob napotitvah nosečnic na sekundarno in terciarno zdravstveno obravnavo. Če v bolnišnici nosečnico napotijo nazaj na primarni nivo, je treba vztrajati in nosečnico takoj napotiti na terciarno raven. Če nosečnica kljub temu noče v terciarni center, pa komisija svetuje, da s podpisom potrdi, da se zaveda morebitnih posledic.

Sicer pa komisija ugotavlja, da je oskrba novorojenčkov v Splošni bolnišnici Trbovlje zadovoljiva.

Zbornica poročila noče posredovati

Iz zdravniške zbornice poročila o nadzoru ne želijo posredovati kljub temu, da predsednik zbornice Andrej Možina priznava, da gre za dokument javnega značaja.

So pa  pojasnili, da je odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri zbornici konec junija zadevo odstopil v obravnavo tožilcu zbornice. Ta je predlagal uvedbo postopka pred razsodiščem pri zbornici.

Direktorica trboveljske bolnišnice Marina Barovič je  dejala, da primera ne želi komentirati do konca vseh postopkov pri zbornici.

Starši po pravico na sodišče

Komentarjev 7
  • Marjana Kotar 22:16 29.avgust 2016.

    TO JE ABSURD !!! SE STRINJAM, DA SO KRIVI ZDRAVNIKI AMPAK MISLIM, DA JE TAKŠNA KATASTROFA TUDI POSLEDICA NAŠEGA ZDRAVSTVA IN VARČEVANJA NA UBOGIH LJUDEH......MOGOČE NE BI BILO SLABO, DA BI TISTI MOŽAKAR V IZOLI PUSTILZDRAVNIKA IN STRELJEL TAM, KJER ...prikaži več SO KRIVCI ZA TAKŠNE ČAKALNE VRSTE IN ZA VSO SVINJAARIJO, KI SE DOGAJA V ZDRAVSTVU !!!! MINISTRCA, KI PA JE SAMO SAMA SEBI NAMEN, PA NAMESTO NA SESTANEK Z ZDRAVNIKI LEPO NA DOPUST !!!!! Z ENO BESEDO MAFIJA , NAROD GA PA NASRKA TAKO ALI DRUGAČE...ALI KAJ STORIMO, DA BI TO MAFIJO ODSTRANILI ??? NE, MI SLOVENČKI SAMO TARNAMO IN PUSTIMO, DA SMO SKOZI VSO ZGODOVINO NAVADNI HLAPCI....MALO SEM SVOJE MIŠLJENJE ZAPELJALA OD BISTVA IN TO JE UBOGI STARŠI....KAKO KAJ TAKŠNEGA PREŽIVETI SI NITI MALO NE DA PREDSTAVLJATI...HUDO MI JE.

  • kmetek 19:49 29.avgust 2016.

    je potem kaj čudnega, da se folku zmeša?

  • maresem 19:46 29.avgust 2016.

    Prekleti idijoti dohtarski... a ste delali tečaj za porodničarje ali med. fakulteto???