Šport
319 ogledov

18-letni Slovenec ujet pri jemanju dopinga

Kristjan Kumar Facebook
Mladi slovenski kolesar Kristjan Kumar je bil s strani Mednarodne kolesarske zveze (Uci) do nadaljnjega suspendiran, potem ko je bil poleti pozitiven na EPO.

Že pred nekaj tedni so se pojavile govorice, da so na dirki za Pokal narodov Trofej Carlsberg ujeli enega od Slovencev, ki je imel v krvi povečano količino eritrocitov. Omenjeno preizkušnjo je dobil prav 18-letni Kristjan Kumar, sicer član novogoriške ekipe Hit Casinos Meblo jogi. Če bo pozitiven tudi vzorec B, gre pričakovati tudi do dveletni suspenz za mladega upa slovenskega kolesarstva. 

"Zaenkrat vsa zadeva še ni pri nas. Še vedno je pri Mednarodni kolesarki zvezi (UCI)," nam je povedal direktor slovenske protidopinške organizacije Jani Dvoršak. "Zadeva ni v naši pristojnosti, tekme svetovnega pokala so pod okriljem UCI in ta vodi postopek. Pričakujemo, da bomo od mednarodne športne zveze dobili zahtevo za uvedbo disciplinskega postopka. Tega pa za zdaj še nimamo v rokah in zato ne morem dajati komentarjev. Smo seveda obveščeni, postopek je stekel na UCi in ta ga zdaj tudi vodi," je še dejal direktor SLOADO. 

Med slovenskimi kolesarji je pod suspenzom trenutno Robert Vrečer, ki prestaja 20-mesečno kazen, potem ko so mu lani na dirki na Poljskem v krvi našli sledi klomifena. V preteklosti je bil med grešniki tudi takrat najboljši slovenski kolesar Tadej Valjavec.

Težave tudi pri Astani

Poleg Kumarja so pri nečednem početju dobili tudi člana Astane, Kazahstanca Valentina Iglinskija. Slednji je priznal jemanje EPA, ujet pa je bil na avgustovski dirki Eneco. Uglinskij ni več moštveni kolega Janija Brajkoviča in Boruta Božiča, Astana ga je namreč odslovila, ko mu je Uci izrekel prepoved nastopanja.

Pri Astani so poudarili, da je Iglinskij deloval na lastno pest. Kazahstansko ekipo sicer vodi nekdanji kolesar Aleksander Vinokurov, ki je bil na dirki Tour de France pozitiven na EPO leta 2007. Alberto Contador je v dresu Astane leta 2010 tudi izgubil naslov zmagovalca francoske pentlje zaradi dopinga. 

Komentarjev 3
  • anadrej 14:25 11.september 2014.

    V kolesarskem klubu Nova Gorica kjer deluje omenjena ekipa in mladi športnik izjavljamo, da v omenjenem primeru v ničemer nismo vpleteni. Začudeni pa smo nad spektakularnim in manj strokovnim člankom, saj so nas odgovorni informirali, da gre za sum zlorabe ...prikaži veče kršitve protidopinških pravil, šele po zaključku postopka pa bo podana uradno sporočilo za javnost. Vseh ostalih komentarjev pa se v tej fazi vzdržimo

  • se_eden 13:32 11.september 2014.

    pa ne že pri osemnajstih...

  • punca05 12:37 11.september 2014.

    danes je očitno težko biti športnik ne da bi vzel še kakšne dodatke (bilo-katere)....samo, da se dosegajo meje nemogočega. Škoda, ker je šport zašel v nenormalno tekmovalnost