Šport
164 ogledov

300 metrov pred ciljem izgubil zmago

Dauphine
Alaphilippu zmaga v gorah, Mosconu rumena majica, Cataldu veliko razočaranje.

V četrti etapi Kriterija Dauphine smo dočakali prvo gorsko etapo. Kolesarji so med drugim prečkali tudi vzpon "hors" kategorije Mont Noir, ki pa jih je pričakal 37,5 km pred ciljem, tako da se je dirka razpletla v zadnjem kilometru poslednjega vzpona, kjer je v sprintu Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) ugnal Dana Martina (UAE-Team Emirates), Gerainta Thomasa (Sky) in Romaina Bardeta (AG2R).

Dirka se je pričela z neverjetno hitrostjo, saj je bila povprečna hitrost prve ure dirkanja norih 52,1 km/h. Ta visoka hitrost glavnine je tudi onemogočala vse poizkuse bega. Do pravega razburjenja pa je prišlo, ko se je glavnina raztrgala na dvoje in je v zasledovalni skupini ostal Romain Bardet. V ekipi AG2R so zazvonili vsi alarmi in z veliko truda se jim je le uspelo priključiti k vodilni skupini.

Po šele 80 km dirke pa se je izoblikovala ubežna skupina. Sestavljali so jo Edvald Boasson Hagen, Jens Keukeleire, Dario Cataldo  in Lukas Pöstelberger. Kasneje se ubežnikom pridružijo še Odd Christian Eiking, Arnaud Courteille, Simon Clarke ter Bryan Coquard. Osmerica si je do vzpona na Mont Noir privozila 5 minut prednosti.

Sprinter Coquard je odpadel že na samem začetku vzpona. Ko pa se Eiking odloči za solo napad, mu lahko sledi zgolj Cataldo, ki je močnejši izmed dvojice in sam prečka Mont Noir s 3 minutami prednosti pred glavnino.

Do poslednjega vzpona mu uspe obdržati 2 minuti prednosti pred glavnino, ki se nevarno bliža. 1,5 km pred ciljem se v lov za Cataldom poda Guillaume Martin, ki pa je ujet, ko iz glavnine napadejo Alaphilippe, Martin, Thomas in Bardet. Omenjena četvorka ujame razočaranega Catalda vsega 300 metrov pred ciljem. V sprintu na klanec se za najmočnejšega izkaže Alaphilippe.

Alaphilippe | Avtor: Profimedia Profimedia

"Sem zelo zadovoljen. Dauphine je dirka na visokem nivoju, tu so sami dobri kolesarji. Čez nekaj tednov se prične Tour, tako da tu ni lahko zmagati, saj vsi kolesarji iščejo dobro formo. To je edina etapa, kjer sem lahko računal na zmago, tako da sem v sebi nosil veliko pritiska. Dobro sem se počutil cel dan in ko je prišel čas za napad, sem bil zares močan. Moja zadnja dirka je bila Liege-Bastogne-Liege, nato pa sem se odpravil na višinske priprave, tako da nisem vedel kje točno sem s formo. V naslednjih dneh se ne mislim predati, toda glede na profil proge verjetno ne morem več računati na najvišja mesta, bom pa zato pomagal v skupnem seštevku Bobu (Jungelsu), ki upa na lep rezultat," je po zmagi povedal Julian Alaphilippe.

Michal Kwiatkowski, padec Dauphine Šport Nosilec rumene majice 'poljubil' asfalt

Gianni Moscon (Sky) prečka ciljno črto z 8 sekundami zaostanka, kar je dovolj, da prevzame rumeno majico iz rok moštvenega kolega  Michala Kwiatkowskega, ki je zaostal za 17 sekund.

Kwiatkowski Dauphine Šport Kwiatkowskemu prolog

Edini slovenski predstavnik Luka Pibernik (UAE-Team Emirates) je z zaostankom 14 minut in 38 sekund zasedel 84. mesto, v skupnem seštevku zaostaja 31 minut in 38 sekund in je na 112. mestu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.