Šport
71 ogledov

Al-Thani: "V brk vsem bo naše SP najboljše"

Tamim bin Hamad al-Thani Žurnal24 main
Šejk Tamim bin Hamad al-Thani se je v prvem intervjuju za CNN v vlogi katarskega emirja odzval na številne kritike in ugibanja, povezana z organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022.

Ljudje preprosto nočejo dojeti, da tudi majhna arabska in muslimanska država lahko gosti tako veliko tekmovanje, je dejal katarski emir, šejk Tamim bin Hamad al-Thani

"V brk vsem tistim kritikom, ki dvomijo o nas, lahko brez vsakršnega kančka dvoma povem, da bomo pripravili eno najboljših svetovnih prvenstev v zgodovini, ko bomo leta 2022 gostili ta največji nogometni turnir. Javnost očitno noče razumeti, da je Katar dobil organizacijo prvenstva zaradi preprostega dejstva, ker smo oddali najboljšo kandidaturo. Prav tako ljudje nočejo razumeti, da tudi majhna država, kot je Katar, za povrhu še arabska in muslimanska, lahko zelo uspešno gosti veliko tekmovanje, kot je svetovno prvenstvo," je bil v intervjuju za ameriško televizijsko hišo CNN odločen šejk al-Thani.

"Pripravljeni na vse scenarije"

Tako Fifa kot katarski organizatorji so se znašli pod plazom obtožb o sporni izbiri organizatorja mundiala leta 2022. Tako ne potihnejo obtožbe o kupljenih glasovih in vplačanih visokih zneskih vplivnim članom Fife za prvenstvo v državi brez nikakršne nogometne tradicije. Hkrati pa se vrstijo pozivi za odpoved prvenstva zaradi prevelikega zdravstvenega tveganja, povezanega z dejstvom, da je poletna toplotna obremenitev v tej državi ob Perzijskem zalivu enostavno prevelika ter povsem neustrezna za nogometno igro na prostem.

"Pripravljeni smo na vse možne scenarije. Če bo takšna končna odločitev, bomo prvenstvo leta 2022 gostili v zimskem ali poletnem terminu. Prvotni načrt je bil sicer povezan z organizacijo poletne prireditve. Na koncu pa bo Fifa tista, ki bo določila, kdaj je najbolj ustrezen termin," je še dejal katarski predstavnik. "Visoke poletne temperature nas niti najmanj ne skrbijo. Prav z namenom igralcem zagotoviti optimalne pogoje za igro ter jih zaščititi pred žgočim katarskim soncem razvijamo poseben prezračevalni in hladilni sistem na samih stadionih. S tehnologijo velikih klimatizacijskih sistemov imamo zelo dobre izkušnje, na naših stadionih je preizkušena že dobro desetletje in deluje. Zato lahko s stoodstotno gotovostjo zatrdim, da bo delovala tudi na svetovnem prvenstvu," je nejeverne Tomaže skušal prepričati katarski emir.

Osebno prizadet zaradi delavcev

Šejk al-Thani je potrdil, da imajo težave z delovno varnostjo na gradbiščih. Največja mednarodna sindikalna organizacija, Mednarodna konfederacija sindikatov (ITUC), je opozorila na sistematične kršitve pravic delavcev migrantov, ki v nemogočih razmerah delajo na gradbiščih prizorišč prvenstva v Katarju. Po nekaterih najbolj pesimističnih ocenah bi lahko do začetka prvenstva kar 4000 delavcev izgubilo življenje v delovnih nesrečah na neurejenih gradbiščih.

"Res je. Imamo težave. Vendar jih tudi rešujemo, zdajšnje razmere so nesprejemljive. Spremenili smo veliko zakonov, ki jih zdaj uveljavljamo. Prav zaradi tega, ker sem osebno prizadet zaradi razmer," je odgovoril al-Thani.

Komentarjev 1
  • Jagijagi1 13:21 26.september 2014.

    dajte ga na gradbišče naj on dela! Bo kmalu klical Alaha naj mu pomaga!