Šport
41 ogledov

Bogati šejki, revni delavci, Fifa pa nič

Doha Katar žoga stadion kandidatura EPA
Po poročanju britanskega časnika Guardian delavci, ki gradijo stadion za SP v nogometu leta 2022 v Katarju, delajo v nevzdržnih razmerah. Plačani naj bi bili 57 centov na uro.

Delavci, ki gradijo stadion Al-Wakrah, ta bo sprejel 40 tisoč gledalcev, delajo v neznosnih razmerah. Nekateri naj bi delali po 30 dni na mesec in zaslužili manj kot šest evrov na dan. Organizatorji svetovnega prvenstva so sicer odgovorili, da imajo nekaj težav s plačevanjem nadur, a da skupaj z izvajalcem skušajo odpraviti vsa neskladja.

Nekateri delavci plače niso prejeli že več kot leto dni in zato živijo v bednih okoliščinah. Organizatorji prvenstva so sicer za izgradnjo infrastrukture namenili več kot 160 milijard evrov, a pojavljajo se mednarodna pritoževanja glede nespoštovanja človekovih in delavskih pravic, še posebej migrantskih delavcev iz Azije.

Iz Dohe so sicer zanikali, da izkoriščajo gradbene delavce, in hkrati napovedali ukrepe za izboljšanje razmer za delo. Mednarodno združenje sindikatov je junija sicer opozorilo, da v razmerah za delo, kakršne so trenutno v Katarju, lahko nesreče na gradbiščih do začetka svetovnega prvenstva leta 2022 zahtevajo življenja kar 4000 delavcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.