Šport
8 ogledov

Američani ne bodo bojkotirali Sočija zaradi Snowdna

sp v alpskem smučanju schladming superveleslaom lindsey vonn EPA
Ameriški olimpijski komite je zavrnil bojkot zimskih olimpijskih iger v Sočiju, tudi če bi Rusija pomagala Edwardu Snowdnu.

Ameriški olimpijski komite (USOC) je danes zavrnil politični predlog, da bi reprezentanca Združenih držav Amerike bojkotirala zimske olimpijske igre v Sočiju leta 2014, če bi gostitelji iger Rusi nekdanjemu analitiku Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwardu Snowdnu odobrili prošnjo za začasni azil.

Republikanski senator Lindsey Graham je namreč podal idejo, da naj bi ZDA bojkotirale ZOI prihodnje leto. Njegov kolega, član strankarski predstavniškega doma John Boehner je njegovo idejo označil za povsem zgrešeno.

"Bojkoti ne delujejo"

Američani so sicer leta 1980 bojkotirali poletne olimpijske igre v Moskvi zaradi invazije Sovjetske zveze v Afganistan, vendar je danes predstavnik ameriškega olimpijskega komiteja za stike z javnostmi Patrick Sandusky jasno poudaril, da bojkot iger v Moskvi ter nato posledično ruski bojkot OI 1984 v Los Angelesu nista pripomogla k rešitvi konflikta.

"Če smo se kaj naučili iz bojkota leta 1980, smo se lahko to, da bojkoti olimpijskih iger ne delujejo," je bil oster Sandusky in dodal: "Naš bojkot iger v Moskvi leta 1980 ni prav nič pripomogel k uspešni rešitvi takratnega konflikta. Nasprotno, na stotine ameriških športnikov, ki so športu in pripravam na olimpijske igre posvetili svoje življenje, je oropal življenjske priložnosti. Prav tako na milijone Američanov, ki bi se lahko veselili uspehov naših športnikov v težkih trenutkih."

"Čeprav se zavedamo resnosti nastalega položaja, močno nasprotujemo ideji, da bi bil bojkot olimpijskih in paraolimpijskih iger v Sočiju dobra rešitev za našo državo," je v imenu ameriškega olimpijskega komiteja še dejal Sandusky.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.