Šport
16 ogledov

''Uvrstitev na OI je ogromna stvar''

Tomaž Razingar slovenska hokejska reprezentanca hokej Saša Despot
Slovenska olimpijska reprezentanca za Soči 2014 bo ena najštevilčnejših v zgodovini samostojne države. Veliko zaslug za to imajo tudi hokejisti. Kar se je še pred kratkim zdelo kot sanje, je od februarja resničnost: Slovenija bo na OI nastopila tudi s hokejsko ekipo.

Slovenski hokejisti so si dolgo prizadevali za uvrstitev na OI. Potem ko so se v zadnjem desetletju prebili v elitno skupino svetovnega hokeja in v njej z občasnim izletom v drugoligaško konkurenco, pa tudi hitrimi vrnitvami, vztrajajo, da so bile olimpijske igre doslej le sanje.

A po 8. februarju je vse drugače: Slovenija je bila po več poskusih uspešna v zadnjem krogu kvalifikacij, premagala je favorizirani Dansko in Belorusijo ter si priigrala vstopnico za Soči. Tam bo v predtekmovanju igrala z gostiteljico Rusijo, Slovaško in ZDA, na igrah pa so še Finska, Kanada, Norveška, Avstrija, Češka, Švedska, Švica in Latvija.

Med igralci, ki so prispevali pomemben delež k uvrstitvi na OI, je bil tudi Tomaž Razingar. Nekdanji kapetan reprezentance je v tej sezoni, potem ko nekaj časa ni našel kluba, izpustil prve reprezentančne akcije. A ustalitev v Nemčiji je spet prinesla tudi reprezentančni nastop in Razingar ga je odlično izkoristil. S soigralci si je zagotovil prvo mesto na turnirju v Vojensu, med drugim je prispeval tudi pomemben gol na tekmi z Belorusijo.

Poškodba kmalu preteklost

Čeprav so OI velik izziv, pa za zdaj še niso na prvem mestu misli hokejskih reprezentantov. Te so za zdaj še usmerjene samo na Švedsko, kjer se bo čez 14 dni začelo SP elitne skupine, na njem pa Slovenija računa na obstanek v družbi najboljših. Razingar se je prejšnji teden pridružil kolegom na pripravah v Mariboru, vendar zaradi poškodbe še ni igral. "Kost je nalomljena ne nekaj mestih. Moral bi počivati od štiri do šest tednov. Poškodba me ne moti pri drsanju, nared bom že naslednji teden, je pa seveda še malo strahu," je o tem dejal Razingar.

Osredotočeni na svetovno prvenstvo

Šele ko bo projekt Švedska uspešno končan, ko se bodo fantje domov vrnili nasmejani, bo čas za razmislek o Sočiju, pravi Razingar: "Za nas je zdaj prva in edina stvar SP. Uspeh v Vojensu je velik za Slovenijo, a uspešna sezona za nas bo, ko se vrnemo s Švedske dobre volje. Gremo po uspeh, a bo težko, moramo biti realni in spoštovati nasprotnike. Mi bomo zadnji aktivni zimski športniki in upam, da bomo sezono končali v slogu."

Na nedavni prvi predstavitvi olimpijske ekipe Slovenije v Mariboru je podoživel lepe trenutke iz Vojensa: "Ogromno je bilo čustev po tekmi, vemo, kako težko je priti skozi vsa sita na OI. Sploh za nas hokejiste, ko imamo samo šest dvoran. In ko greš mimo nasprotnikov, ki jim vsa statistika kaže v njihovo korist, je to ogromna stvar. Za samostojno Slovenijo je to prva generacija, ki je to dosegla in tega se zelo veselimo."

Razingar se zaveda, da je k uspehu pomembno prispevalo tudi vzdušje v ekipi. Hokejisti se zdaj radi odzivajo na klic selektorja, vzdušje je odlično, reprezentanti garajo za skupni uspeh. "Takšno vzdušje se je zgodilo, se goji in je vedno boljše. Je enkratno, ko so uspehi, a tudi ko so neuspehi, ni konec sveta," še pravi "Raza".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.