Šport
76 ogledov

Ameriški olimpijski komite se je opravičil

Ryan Lochte EPA
Pri ameriškem olimpijskem komiteju so potrdili, da je bila zgodba plavalcev o ropu izmišljena.

Da so si štirje ameriški plavalci Ryan Lochte, James Feigen, Gunnar Bentz in Jack Conger izmislili zgodbo o tem, da naj bi jih v Riu oropali oboroženi neznanci, so potrdili tudi v ameriškem olimpijskem komiteju. Njegov generalni sekretar Scott Blackmun se je ob tem v imenu ameriških olimpijcev opravičil za vse povzročene neprijetnosti.

Olimpijsko dogajanje s številnimi odličnimi nastopi športnikov, dobitniki kolajn, rekorderji, je v zadnjih dneh skorajda zasenčila sprva zelo šokantna zgodba o oboroženih roparjih in njihovih žrtvah, štirih ameriških plavalcih. S preiskovanjem okoliščin pa se je začela zgodba o domnevnem ropu podirati kot hišica iz kart, domnevne žrtve pa so bile vse manj verodostojne, dokler se ni izkazalo, da gre za popolno izmišljotino.

Četverica plavalcev se je udeležila sobotne zabave v francoski olimpijski hiši, od koder so se s taksijem vrnili v olimpijsko vas. Četverica je medijem in svojcem zatrdila, da so na poti v olimpijsko vas njihov taksi ustavili zamaskirani moški s policijskimi oznakami, ki so jim prislonili pištole na glavo in jih oropali.

V ameriške medije je zgodba prišla, potem ko sta o tem za različne medije spregovorila plavalna zvezdnik Lochte sam in njegova mama. Brazilska policija je sprožila preiskavo, a niso našli nobenih dokazov, s katerimi bi podkrepili izpovedi o ropu. Bolj so se spuščali v podrobnosti, večje luknje in nedoslednosti so začele zevati. Izkazalo se je tudi, da so se plavalci vrnili v olimpijsko vas ob 7. uri zjutraj, kar so potrdile nadzorne kamere, in ne ob 4. uri, kot so trdili plavalci. Prav tako policija ni izsledila brazilskega taksista, ki bi potrdil navedbe četverice, ki se ni poenotila niti o številu roparjev. Tudi ob varnostnem pregledu ob prihodu v olimpijsko vas se je izkazalo, da imajo pri sebi tako menda ukradene denarnice kot dokumente.

Sodnica Keyla Blanc De Cnop, ki jo je zmotilo, da so se fantje ob prihodu v vas šalili in se smejali ter niso bili videti pretreseni, je na podlagi vseh poročil izdala nalog za zaseg potnih listov Američanov, da ne bi zapustili države. Lochte, z 12 olimpijskimi odličji eden najuspešnejših plavalcev, takoj za Michaelom Phelpsom, je Brazilijo zapustil že tik pred tem, Faigna takoj niso izsledili, Bentza in Congerja pa so ustavili na letališču, jima preprečili vkrcanje na letalo proti ZDA in ju odpeljali na zaslišanje.

Brazilske pravosodne oblasti so po zaslišanju izpustile oba plavalca in jima vrnile zasežena potna lista, potem ko sta potrdila tisto, kar se je domnevalo, da je zgodba o ropu povsem izmišljena. V javnost so pricurljali posnetki nadzornih kamer na bencinski črpalki, na kateri so se ustavili med vračanjem v olimpijsko vas. Ti kažejo fante na črpalki, ki so se odpravili v stranišče. Ker so bila zunanja vrata stranišča zaklenjena, je eden izmed plavalcev vrata podrl. Plavalci pa so se potem zapletli v prepir z zaposlenimi na črpalki.

Nazadnje so se oglasili tudi v ameriški olimpijski odpravi. Potrdili so, da sta Bentz in Conger že zapustila Brazilijo. Generalni sekretar ameriškega olimpijskega komiteja Blackmun se je javno opravičil za vse nevšečnosti. "Radi bi se opravičili našim gostiteljem v Riu in vsem ljudem v Braziliji za to motečo preizkušnjo, in to v času, ko bi morali praznovati športno odličnost," je zapisal Blackmun v izjavi.

"Kot smo uspeli izvedeti, so se štirje športniki, Bentz, Conger, Feigen in Ryan Lochte, v zgodnjih jutranjih urah 14. avgusta odpravili iz francoske hiše s taksijem proti olimpijski vasi. Na poti so se ustavili na bencinski črpalki, da bi šli na stranišče, kjer pa je eden od športnikov povzročil dejanje vandalizma. Potem je prišlo do prepira med športniki in dvema oboroženima varnostnikoma bencinske črpalke, ki sta zahtevala, da športniki zapustijo vozilo ter plačajo za povzročeno škodo. Ko so športniki varnostnikoma plačali, so jim dovolili, da odidejo," je zapisano v uradnem sporočilu ameriške olimpijske delegacije. Športniki naj bi plačali 50 ameriških dolarjev.

Blackmun je ob tem še dejal, da je tudi Feigen podal popravljeno izjavo svoje prvotne izpovedi, v upanju, da mu bodo brazilske oblasti čim prej vrnile potno listino. Olimpijski komite ZDA bo po prihodu v domovino preučil zadevo ter se odločil za morebitne disciplinske ukrepe proti plavalcem. Brazilska policija se še ni odločila, ali bo zoper četverico zahtevala kazenski pregon. Američanom bi v najslabšem primeru lahko grozila obtožnica zaradi krive ovadbe ter povzročitve gmotne škode. Kot kaže, pa jo bodo odnesli zgolj z velikim javnim ponižanjem in opravičilom.

Feigen se je po poročanju medijev odkupil z 11.000 dolarjev vredno donacijo v dobrodelne namene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.