Šport
79 ogledov

Apotekarjeva medaljo izgubila proti stari znanki

Klara Apotekar SP v judu Profimedia
Še ena slovenska judoistka je za las ostala brez odličja.

Evropska prvakinja Klara Apotekar je na svetovnem prvenstvu v judu v Tokiu v kategoriji do 78 kg izgubila v boju za bronasto kolajno in osvojila peto mesto. Premagala jo je Loriana Kuka s Kosova.

Kuka je letos na evropskih igrah osvojila bron, tekmovalki pa se zelo dobro poznata, saj ekipa Kosova večkrat trenira v Sloveniji skupaj z ekipo Sankakuja. V prejšnjih treh medsebojnih dvobojih je Apotekarjeva dobila zadnja dva, nazadnje letos v Tel Avivu..

Tekmovalka s Kosova je bila v borbi za bron bolj zbrana. V tretji minuti je izkoristila nepazljivost Apotekarjeve in dosegla vazari, v zadnji minuti pa je v protinapadu naredila vzvod.

"Ko si tako blizu kolajne, si jo seveda želiš. In prav to peto mesto, čeprav je vrhunski dosežek, je najbolj nehvaležno. Gremo naprej. Naslednji velik izziv so olimpijske igre in treba je vse pripraviti do tja," je po tekmi dejala slovenska tekmovalka, ki je dosegla svojo najboljšo uvrstitev na SP.

O boju za bron pa: "S Kuko se res dobro poznava, veliko trenirava skupaj in ena za drugo veva za vsak korak, ki ga bo druga naredila. Danes je bila pač ona morda malce boljša, bolj pripravljena in zbrana ter zmagala."

tina trstenjak Šok na SP Šport Slovenski trener: "Nikogar nismo želeli poškodovati!"

Apotekarjeva je pred tem izgubila tudi v polfinalu. Ugnala jo je izkušena 28-letna branilka naslova in domačinka Shori Hamada že kmalu po začetku borbe, po 50 sekundah. Japonka si je priborila položaj, v katerem je lahko na roki varovanke Marjana Fabjana izvedla vzvod. Celjanki ni preostalo drugega, kot da je dvoboj predala

"Že na začetku se nisem dobro borila, nisem bila dovolj agresivna. Ko pa je prišla situacija v parterju, jo je Japonka izkoristila, ker je prav v parterju zelo dobra. Tam sem napako naredila sama, saj se z njo v parter ne bi smela spustiti," je še dejala letos najuspešnejša slovenska judoistka.

Klara Apotekar SP v judu | Avtor: Profimedia Profimedia

Povsem drugačno je bilo dopoldne v hramu japonskega juda, Budokan Areni v parku v neposredni bližini cesarske palače. Štajerka, ki je avgusta dopolnila 22 let, je najprej po hitrem postopku opravila z Marie Branser iz Konga, ki jo je predčasno poslala s tatamija po vzvodu v parterju.

Težji zalogaj je bila 23-letna Nemka Anna Maria Wagner, lani bronasta na EP v Izraelu. Devetouvrščena tekmovalka s svetovne lestvice je letos nastopila na petih tekmah za grand slam in grand prix ter se prav na vseh uvrstila v stopničke ter napovedala dobro predstavo. V izredno izenačenem dvoboju je bila varovanka Marjana Fabjana na pragu zmage nekaj sekund pred koncem rednega dela, ko je sodnik zahteval ogled posnetka za morebiten vazari, a sta morali borki v podaljšek. V zlati točki je Nemka hitro prejela še drugi opomin, kljub temu pa se je morala slovenska zmagovalka evropskih iger v Minsku truditi kar dodatne 3:16 minute preden ji je uspel odločilen met za napredovanje.

V borbi za četrtfinale je morala Celjanka premagati še bronasto z azijsko-pacifiškega prvenstva Korejko Hyun-ji Yoon. Tri leta starejša tekmica je bila na blazini na videz brez možnosti, kljub temu pa se je borba prelevila v napeto srhljivko. Najprej je Apotekarjeva dobila opomin, ker je tekmico nesrečno zadela s prstom v oko in za trenutek je na semaforju zasvetil celo rdeč karton, ki pomeni diskvalifikacijo. Minuto in 20 sekund pred koncem pa je Korejka slovensko borko presenetila z metom za vazari. A kar 186 cm visoka pripadnica Slovenske vojske je potrdila, kar je ves čas kazala na tatamiju ter 43 sekund pred gongom končno le vrgla tekmico, metu za vazari pa je za predčasno zmago dodala končni prijem.

Četrtfinalna tekmica je bila nato srebrna z azijsko-pacifiškega prvenstva Kitajka Ma Zhenzhao, ki je pred tem v prvem nastopu presenetila drugo nosilko, evropsko in svetovno podprvakinjo Guusje Steenhuis iz Nizozemske. V prejšnjih obračunih je vsaka od tekmovalk zmagala po enkrat, tokrat pa je imela Apotekarjeva tudi kanček športne sreče, saj si je tekmica poškodovala koleno, se sicer trudila, a po treh minutah in pol prejela še tretji opomin in izgubila.

V soboto bo Slovenija zastopana še z dvema tekmovalcema. V kategoriji nad 78 kg bo nastopila Ana Velenšek, v moški nad 100 kg pa Vito Dragić.

A Apotekarjevo že v nekaj tednih čaka nadaljevanje sezone 2019. "Vse skupaj seveda moram vzeti kot pomembno in pozitivno izkušnjo, saj me le to vleče naprej. Sezona z evropskim naslovom in petim mestom na svetu ni slaba. Napredujem in vse bližje sem vrhu."

"Vse borbe so bile zelo težke, posebej z Nemko. Oba sva bili v podaljšku po treh, štirih minutah izmučeni, jaz pa sem takrat zbrala več moči in uspel mi je nasprotni napad po njenem vstopu. Tudi druge tekmovalke so bile dobre, a to zdaj ni pomembno. Na koncu je bil cilj medalja, kar mi ni uspelo. Razočarana sem."
Klara Apotekar

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.