Šport
27 ogledov

Arabska pomlad tudi na OI

Sarah Attar
1/6
Reuters
Sarah Attar je kot prva Savdijka tekla na olimpijskih igrah. Na progi je bila v hidžabu, prav tako Palestinka Woroud Sawalha.

Sarah Attar je tekla na 800 metrov in z velikim zaostankom ostala v kvalifikacijah, saj je bila več kot pol minute počasnejša od njene najbližje tekmice in 45 sekund počasnejša od najhitrejše. Kljub temu je publika 19-letno Savdijko v cilju pričakala s stoječimi ovacijami. "Resnično upam, da je to začetek nečesa neverjetnega," je navdušena dejala.

Letos je imela Savdska Arabija prvič v zgodovini na olimpijskih igrah tudi ženske predstavnice.  Poleg Attarjeve je v Londonu njihove barve od žensk zastopala še judoistka Vojdan Šaherkani. Obe sta nastopali z ruto na glavi, kar je sicer v judu prepovedano, a so za Šakeranijevo naredili izjemo. Ravno zaradi hidžaba je nastal zaplet z mednarodno judoistično zvezo, ki je prepovedala nastop z ruto. Attarjeva je bila sicer oblečena tud v dolga tekaška oblačila.

Enakovrstno opravo je imela tudi še ena tekačica na 800 metrov, Palestinka Woroud Sawalha. Tudi ona se ni uvrstila v nadaljnje tekmovanje, za prvo v skupini je zaostala 21 sekund. "Moj cilj je bil, da odtečem nov rekord zase in Palestino. To mi je tudi uspelo," je dejala po teku.

Komentarjev 4
  • sweetdogs 08:21 09.avgust 2012.

    Verjetno so že za to, da so se odeležile olimpijskih iger, morale zbrat veliko poguma. Verjamem, da je bilo ogromno nasprotovanja in neodobravanja. Tako, da je to velika spodbudbo za ženske v Saudski arabiji...

  • kapibara 07:52 09.avgust 2012.

    ...malo... ???- VELIKO

  • bla_blabla 01:13 09.avgust 2012.

    Brezveze....ko bojo laufale tak kot bodo same hotele in se neojo rable nicesar bat ob povratku domov, takrat bo to novica.