Šport
24 ogledov

Nogometaš, ki konkurira Boltu

adam gemili london 2012 šprint Reuters
Adam Gemili je ime, ki marsikateremu športnemu navdušencu ne pove veliko. Gre za mladeniča, ki se je v soboto uvrstil v polfinale teka na 100 metrov s časom 10,11 sekunde, čeprav je še lani igral za angleškega nogometnega četrtoligaša.

Adam Gemili ima kljub rosnim osemnajstim letom za seboj že pestro športno pot. Z osmimi leti se je pridružil nogometni akademiji slovitega londonskega Chelseaja, kjer je ostal sedem let, nato se je nogometno izobraževal v predmestju britanske prestolnice, pri modro-belih iz Readinga. V članski kategoriji je potem zaigral za četrtoligaša Dagenham & Redbridge, ki ga je avgusta 2011 posodil v petoligaša Thurrock.

Ko je kot popoln novinec v svetu atletike leta 2011 nastopil na mladinskem evropskem prvenstvu v estonskem Talinu, je zasedel drugo mesto tako v posamičnem teku na sto metrov, kot tudi z britansko štafeto. Takrat je povedal, da še ne ve, kateremu športu se bo posvetil. "Upam, da se mi bo v letu 2012 uspelo odločiti, v katerem športu naj nadaljujem svojo kariero. Je pa to odvisno predvsem od rezultatov, ki jih bom dosegal v šprintu."

Leta 2012 le še šprinter

Letos pa se je njegova šprinterska kariera povzpela do neslutenih višin. Najprej je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Barceloni zmagal v teku na sto metrov in ob tem postavil čas 10.05, kar je le stotinko slabše od najboljšega evropskega mladinskega dosežka vseh časov, ki si ga lasti Christophe Lemaitre.

Junija je v britanskih kvalifikacijah za OI dosegel čas 10.08 in se tako uvrstil na domače igre. V predtekmovanju je v svoji skupini zasedel drugo mesto, boljši je bil le Asafa Powell, ter si tako s časom 10,11 priboril neposredno napredovanje v polfinale. Gre lahko v nedeljo še korak dlje?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.