Šport
14 ogledov

Arena "gori": Srbi prek Hrvatov v finale

Beograd Arena
1/18
Reuters
V velikem finalu evropskega prvenstva v Srbiji se bosta pomerila domača reprezentanca in Danska. Srbi so v pravem rokometnem spektaklu pred skoraj 20 tisoč gledalci v beograjski Areni po zaslugi odličnega drugega polčasa s 26:22 odpravili Hrvate. Prvi polfinale je v zaključku odločil Mikkel Hansen in poskrbel, da je Danska s 25:24 ugnala Španijo.

Srbsko-hrvaški obračun visokega tveganja se je končal po okusu domačih ljubiteljev rokometa. Hrvati so bili gospodarji igrišča v prvem polčasu, v drugem pa je "eksplodiral" nekdanji vratar koprskega Cimosa Darko Stanić in poskrbel za veliko veselje v beograjski Areni, kjer se je zbralo več kot 19.000 srbskih in le približno 200 hrvaških gledalcev, drugi po priporočilu hrvaškega zunanjega ministrstva in hrvaške rokometne zveze niso dopotovali v srbsko prestolnico.

V prvem polčasu so bili izbranci hrvaškega selektorja Slavka Goluže gospodarji vročega igrišča v Beogradu. Srbe so vseskozi imeli pod nadzorom, dvakrat pa so si priigrali tudi dva gola prednosti (11:9 in 14:12). Domača izbrana vrsta je igrala solidno, povsem pa je odpovedal vratar Stanić, ki je v prvem polčasu zbral le eno obrambo, Dragan Marjanac pa nobene.

V drugem polčasu je Stanić vendarle dosegel pravo delovno temperaturo in zaustavil enajst strelov hrvaških rokometašev, razmahnili pa so se tudi njegovi soigralci v polju, ki so počasi, a vztrajno lomili odmor sosedov in na koncu poželi glasne ovacije.

V domači izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit nekdanji ostrostrelec velenjskega Gorenja Momir Ilić z osmimi goli, medtem ko jih je Marko Vujin prispeval šest. Pri Hrvatih je bil strelsko najbolj učinkovit Marko Kopljar s sedmimi zadetki.

Hansen Dance popeljal v finale

Danski rokometaši so po izredno slabem uvodu vendarle ujeli ritem in v današnjem prvem polfinalnem obračunu v beograjski Areni premagali Špance, ki so po prikazanih predstavah v prvem in drugem delu veljali za prve favorite turnirja. Izbranci danskega stratega Ulrika Wilbecka se bodo v nedeljskem finalu pomerili z zmagovalcem srbsko-hrvaškega dvoboja, ki se bo danes začel ob 20.15.

Španski rokometaši so v uvodnih dvajsetih minutah prevladovali, nato pa so vajeti igre v svoje roke na tekmi, kjer je pravico delil slovenski sodniški par Nenad Krstič-Peter Ljubič, vzeli evropski prvaki iz leta 2008. Tekmeci s Pirenejskega polotoka so jim vseskozi dihali za ovratnik in v 59. minuti prek krilnega igralca Victorja Tomasa izenačili na 24:24, zmagoviti gol pa je 51 sekund pred koncem tekme dosegel danski "ostrostrelec" Mikkel Hansen.

V danski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Rasmus Lauge s šestimi, v španski pa Julen Aguinagalde s petimi goli.

Evropsko prvenstvo, polfinale:

Srbija : Hrvaška 26:22 (13:14)
Ilić 8, Vujin 6, Nikčević 4; Kopljar 7, Vori 4

Danska : Španija 25:24 (12:10)
Lauge Schmidt 6, Toft in Hansen 4; Aguinagalde 5, Maqueda 4

Komentarjev 1
  • milgav 10:31 27.januar 2012.

    nikjer ni napisano, kaj so naredili hrvaski huligani.