Šport
134 ogledov

Armstrong kolesarje pozval, naj povrnejo moč športu

lance armstrong EPA
Lance Armstrong je poklicne kolesarje pozval, naj prekinitev dirk zaradi epidemije koronavirusa izkoristijo, da bi se združili.

Lance Armstrong je pred svojim občinstvom, sledilci na Instagramu, v videoposnetku, ki promovira njegov podkast The Move govoril neposredno s svojimi nekdanjimi kolegi. "Vsemu športu profesionalnega kolesarstva, vsem, ki sedite doma in ne veste, ali boste naslednji mesec dobili plačo, ne veste, ali bo vaša ekipa preživela vse to, sporočam, zdaj je priložnost," je pozval Armstrong.

Kolesartsvo je sicer soočeno z največjo krizo po drugi svetovni vojni. Odkar se je pandemija novega koronavirusa razširila po Evropi in vsem svetu, so dirke odpovedane ali preložene, kar je ekipe, športnike in njihove pokrovitelje pahnilo v veliko negotovost, saj se je poslovanje skoraj ustavilo, upočasnilo pa se je tudi gospodarstvo, piše portal cyclingnews.com. Več ekip je tekmovalcem znižalo njihove plače za polovico ali več, ne-športno osebje pa je poslalo na čakanje.

Profesionalne kolesarske ekipe, ki tekmujejo na dirkah najvišje ravni svetovne serije, Bahrain McLaren, CCC Team, Mitchelton-Scott, Astana in Lotto Soudal, so že napovedale ukrepe za znižanje plač, v prihodnjih dneh pa se jim bodo pridružile še ostale, saj ne kaže, da bi se kriza kaj kmalu končala.

Sindikat profesionalnih kolesarjev CPA je minuli teden napovedal, da je pripravljen sprejeti znižanje plač med pandemijo koronavirusa, vendar le v primerih, ko ekipe lahko dokažejo, da je njihov proračun neposredno prizadet zaradi tekmovalne blokade. V splošno znižanje plač vsem ne bodo privolili, so sporočili.

Nad profesionalnim športom so se zgrnili najbolj črni oblaki, nekdanji kolesar Armstrong pa je prepričan, da je zdaj čas, da se profesionalna kolesarska karavana poenoti in zaščiti lastne interese. "Zdaj je priložnost, da vnovič po-nastavite razmerja, da si priborite sedež za pogajalsko mizo in si povrnete svojo nekdanjo moč. Če te priložnosti trenutno ne boste izkoristili, morda nikoli ne boste imeli druge možnosti," je iz samoizolacije sporočil 48-letni Teksašan.

Sport 15.01.13, Lance Armstrong, kolesar, foto: EPA | Avtor: EPA EPA

"Zato razmislite," je nadaljeval Armstrong. "Pogovorite se med seboj. Pogovorite se znotraj pelotona kot celote in se poenotite. Izkoristite priložnost, da si to moč povrnete nazaj. Ste igralci v predstavi in brez igralcev se igra ne more nadaljevati," je opozoril Armstrong.

Američan je sicer po letih največjih uspehov in uspehov na največjih dirkah, med drugim na najprestižnejši dirki po Franciji, po koncu kariere vrgel madež na vse svoje uspehe, ko je priznal, da si je pomagal s prepovedanim dopingom.

Tour de France 2018 Kolesarstvo Šport Tour bi prestavili za nekaj tednov

Z dopingom osramočeni ameriški kolesar se je sicer leta 2018 na sodišču pogodil za plačilo odškodnine ameriški vladi v višini pet milijonov dolarjev zaradi zlorabe prepovedanih sredstev. S tem se je izognil sodnemu procesu zaradi prevare, ki so ga proti njemu sprožili njegovi nekdanji sponzorji ekipe US Postal. Proces bi ga lahko sicer stal sto milijonov.

Ko so mu dokazali zlorabo dopinga, so mu odvzeli vseh sedem zmag na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu, Tour de France, in mu leta 2012 v kolesarstvu izrekli dosmrtno prepoved, preden je priznal zlorabo prepovedanih poživil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.