Šport
6 ogledov

Armstrong se smili bivšemu predsedniku UCI

Pat McQuaid UCI - AFP - main Žurnal24 main
Nekdanji predsednik Mednarodne kolesarske zveze Pat McQuaid se je postavil v bran padlemu kolesarskemu šampionu Lancu Armstrongu.

Predsednik ameriške protidopinške agencije (Usada) Travis Tygart je v sredo zavrnil obtožbe, da je agencija uporabila nekdanjega kolesarja Lanca Armstronga kot grešnega kozla za lov na čarovnice pri uporabi nedovoljenih substanc.

Nekdanji predsednik krovne kolesarske zveze (UCI) Pat McQuaid je ameriško protidopinško organizacijo obtožil, da je pri svojem boju proti uporabi nedovoljenih substanc izkoristila veliko ime kolesarstva, z namenom, da bi prestrašila manj znane športnike.

McQuaid je obenem izrazil tudi sočutje do Armstronga, za katerega meni, da mu je bilo nepravično odvzetih sedem naslovov, ki jih je osvojil na Tour de France. Dodal je še, da protidopinške agencije niso zanimali manj znani kolesarji, ki so prav tako uporabljali nedovoljena poživila. Te so po njegovem mnenju izrabili za to, da so prišli do večjih imen, torej Armstronga. Prav tako se je nekdanjemu predsedniku zdela pretirana dosmrtna prepoved udeleževanja na kolesarskih tekmah, ki je bila kolesarju izrečena.

Na to se je na protidopinškemu seminarju v Singapurju odzval Tygart, ki ne razume, zakaj se McQuaid in Armstrong nista nad izrečeno kaznijo pritožila na Mednarodno športno razsodišče (CAS) že leta 2012. Predsednik Usade je še dodal, da so dosmrtno prepoved tekmovanja na športnih dogodkih izrekli večini med 26 obtoženimi športniki, trenerji in zdravniki, ne samo kolesarju.

Armstrong je uporabo prepovedanih substanc priznal leta 2013, pretekli teden pa je za angleški BBC priznal, da bi substance za dosego cilja na tekmovanjih znova uporabil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.