Šport
26 ogledov

Kozmus: "Kolajna je povsem realna"

Primož Kozmus London olimpijske igre 2012
1/23
Stanko Gruden/STA
Marija Šestak se je v finale troskoka uvrstila z 12. rezultatom, Brent LaRue je med polfinalisti teka na 400 metrov z ovirami, Primož Kozmus pa je bil najbolj prepričljiv v metu kladiva.

V metu kladiva se na kvalifikacijah ni pojavil Belorus Ivan Tihon. Atlet, ki je bil v Pekingu diskvalificiran zaradi jemanja nedovoljenih poživil, je bil tokrat znova med kandidati za kolajno. Kandidaturo za najvišja mesta pa je napovedal branilec naslova Primož Kozmus. Kot edini je v prvo premagal olimpijsko normo. Kladivo je poletelo 78,12 metra daleč. Kasneje ga je v prvi kvalifikacijski skupini prehitel le Koji Murofuši. Japonec je kladivo vrgel še 36 centimetrov dlje.

"Občutki so dobri, čeprav je za menoj težka tekma. Kvalifikacije so za tekmovalce prav poseben izziv in preizkus, saj ima metalec na voljo le tri mete in če katerega ne zadeneš, je pritisk na psiho ogromen. Meni je uspelo že v prvo, kar je bilo veliko olajšanje. Odlično se je izšlo in finala se izjemno veselim. Tekmeci ne vedo, kaj lahko pričakujejo od mene, saj letos nisem veliko nastopal, kar pa je moja dodatna prednost. S telesno pripravo sem zadovoljen, psihološko najtežji del – kvalifikacije – pa je za menoj. V finalu bo potrebno mete izpeljati tehnično dovršeno, kar mislim, da mi ob malo sreče lahko znova uspe. Svojega nastopa se izjemno veselim in verjamem, da je nova kolajna povsem realna možnost," je bil s kvalifikacijskim nastopom zadovoljen Kozmus in dodal: "Ne vem, zakaj ni bilo na tekmovališče Tihona, ki bi moral biti v moji skupini. To mi kar ustreza."

V drugi kvalifikacijski skupini je Japonca in Slovenca presegel le Krisztian Pars. Madžar je v prvo kladivo vrgel do 77,11 metra, v drugo pa do 79,37 metra. Kot 12. se je v finale uvrstil z daljavo 74,69 Belorus Valerij Sviatkha, le peterica tekmovalcev pa je premagala mejo 77 metrov. Poleg trojice, ki je izpolnila normo, je to uspelo še Ukrajincu Oleksiju Sokirskiju (77,65 metra) in Američanu Kibweju Johnsonu (77,17 metra). Za slednjega je bil to najboljši rezultat v sezoni.

Šestakova in LaRue za las

Marija Šestak | Avtor: Reuters Reuters
Kot prva je sicer od slovenskih atletov s kvalifikacijami uspešno opravila Marija Šestak. Z razdaljo 14,16 metra je le za las ujela finale dvanajsterice, saj se je uvrstila prav na 12. mesto. Trinajsta Portugalka Patricia Mamona je za Šestakovo zaostala pet centimetrov. Najboljši rezultat je postavila Kazahstanka Olga Rypakova s 14.79. "Tega rezultata sem še bolj vesela kot tistega iz Pekinga. Resnično sem si želela ta finale. Verjela sem, da bom imela srečo. Bilo je težko skakati, saj se je veter vseskozi spreminjal. Znašla sem se, čeprav s skoki nisem ravno najbolj zadovoljna. Na koncu smo se vsi tresli, ali bo ali ne. Tako sem vesela! Zaradi takšnega adrenalina bom v finalu zagotovo skakala še bolje," je po kvalifikacijah za Televizijo Slovenija dejala Šestakova.

Brent LaRue je v teku na 400 metrov s časom 49,38 dosegel osebni rekord, za tretjim mestom, ki bi ga neposredno popeljalo v polfinale, pa je v svoji skupini zaostal le za tri stotinke. Bil je četrti, nato pa je sledilo čakanje, ali se bo po času uvrstil naprej. To mu je tudi uspelo. "Nisem tekel svoje tekme. Velika množica gledalcev in veliko hitrih tekačev, olimpijski nastop je res nekaj posebnega. Začel sem dokaj počasi, prvih sto metrov je bilo zaradi moje vznemirjenosti zelo težkih. Vendar sem bil v cilju blizu tretjemu mestu. Malo je zmanjkalo, da bil bil avtomatično uvrščen v finale, na srečo pa je osebni rekord, ki sem ga zelo vesel, zadostoval, da sem si priboril še drugi tek," je dejal LaRue. V Ostravi na Češkem je 25. maja z 49,61 postavil svoj prejšnji osebni rekord, ki ga je tokrat precej izboljšal in se še bolj približal slovenskemu rekordu (49,11), ki ga je 3. junija 1980 v Mariboru postavil Rok Kopitar, peti na olimpijskih igrah leta 1980 v Moskvi.

Komentarjev 1
  • 1111 16:54 03.avgust 2012.

    ...da te vidim...