Šport
134 ogledov

Atleti in atletinje v dobrih rokah, ambicije visoke

Martina Ratej EPA Martina Ratej.
Berlin bo od 7. do 12. avgusta gostil atletsko EP na prostem.

Deset slovenskih atletov in atletinj bo nastopilo na letošnjem evropskem prvenstvu na prostem, ki bo v Berlinu od 7. do 12. avgusta, 6. avgusta popoldne pa bo že nekaj kvalifikacijskih tekmovanj. Vodstvo zveze napoveduje tri finalne uvrstitve, cilj pa je tudi medalja. Najvišje od vseh na lestvicah je Martina Ratej, ki ima četrti izid v metu kopja.

V nemški prestolnici bodo barve Slovenije zastopali Martina Ratej (Kladivar, kopje), Anita Horvat (Velenje, 400 m), Tina Šutej (Kladivar, palica), Veronika Domjan (Ptuj, disk), Maruša Mišmaš (Mass, 3000 m zapreke), Luka Janežič (Kladivar, 400 m), Nejc Pleško (Olimpija, kladivo), Žan Rudolf (Mass, 800 m), Blaž Zupančič (Mass, krogla), ki so izpolnili mednarodne norme, Evropska atletska zveza (EA) pa je potrdila tudi nastop Neje Filipič (Kronos), ki je bila normi povsem blizu v skoku v daljino.

"Že dolgo časa nismo bili tako optimistični pred odhodom na EP. Tokrat gre na prvenstvo sicer le deseterica, na prejšnjem EP pred dvema letoma v Amsterdamu jih je bilo 19, a ta ekipa je najboljša v tem trenutku v Sloveniji. Žal zaradi poškodb manjka kar nekaj naših atletov. Napovedujemo tri finalne uvrstitve in medaljo, nič pa ne bi bilo presenetljivo, če bi jih bilo v finalu pet ali šest," je napovedal predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Vladimir Kevo, ki ni želel izpostavljati, od koga največ pričakuje. Poleg Ratejeve so med prijavljenimi po izidih visoko še Maruša Mišmaš (7. mesto), Anita Horvat (10. mesto) in Luka Janežič (11. mesto).

Marija Šestak | Avtor: Profimedia Marija Šestak. Profimedia

Vodja reprezentance bo nekdanja izvrstna atletinja in še vedno slovenska rekorderka v troskoku Marija Šestak, ki je na AZS zaposlena kot predstavnica za stike z javnostjo in za delo na področju atletske stroke ter bo prvič v vlogi vodje ekipe. V njej bodo še fizioterapevt Khalid Nasif in trenerji Rok Predanič, Lovrenc Umek in Milan Kranjc.

"Vesela sem, da sem dobila priložnost za vodenje ekipe, imam pa kar malo treme, moram priznati, saj bom prvič na čelu ekipe. Bom pa naredila vse, kar je v moji moči, da bom reprezentanci omogočila kar najboljše pogoje, izkušenj o tem, kaj tekmovalec potrebuje na velikem tekmovanjih, imam kar nekaj," je povedala nekdanja olimpijka Šestakova, še vedno tudi slovenska rekorderka v troskoku, kjer ima v dvorani še vedno četrti izid vseh časov na svetu (15,08 m).

"Naša reprezentanca je mešanica izkušenj, izjemnega znanja, na drugi strani pa mladostne zagnanosti ter neizmerne volje in energije. Za izkušene člane odprave bo prvenstvo priložnost ponovnega dokazovanja, mladi pa vsak dan dokazujejo, da slovenska atletika spet cilja med evropski in svetovni vrh. Letošnje predstave Ratejeve so navdušujoče, Anita Horvat pa je naredila velik korak naprej in dokazala, da je konkurenčna atletskemu vrhu. Luka Janežič je prišel iz težav še močnejši, Maruša Mišmaš pa se počasi ponovno vrača med najboljše," je povedal predsednik AZS Roman Dobnikar.

S predstavniki sponzorjev bo na EP potoval tudi najuspešnejši slovenski atlet v zgodovini Primož Kozmus, zlati olimpijec, ki je leta 2009 prav na olimpijskem stadionu v nemški prestolnici osvojil zlato medaljo na svetovnem prvenstvu.

"Vesel sem, da mi je AZS omogočila pot v Berlin in bom spet tam podoživljal dogodke izpred slabih desetih let. Obenem pa se nadejam, da bo moja varovanka Barbara Špiler, ki se vrača po porodu na tekmovališča in je že pozdravila nedavno poškodbo, v naslednjih letih spet nastopala na velikih tekmovanjih in bom znova del slovenske ekipe, tedaj v vlogi trenerja," je povedal sedaj 38-letni Kozmus, ki je na novinarski konferenci članom ekipe dal tudi nekaj nasvetov, kako je sam tekmoval in se na velikih tekmah boril za medalje.

EP v kraljici športov bo potekalo v sklopu skupnega evropskega prvenstva več športnih panog, ostale discipline potekajo v Glasgowu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice