Šport
18 ogledov

Azzurri rutinsko opravili svojo nalogo

Antonio Cassano Italija Euro 2012
1/30
EPA
Italijani so v 3. kolu evropskega prvenstva v skupini C Ircem zadali še tretji poraz (2:0) in se uvrstili v četrtfinale. Za Azzurre sta zadela Antonio Cassano in Mario Balotelli, ki sta Irce domov poslala brez točke. Italijanom je šel na roko tudi izid druge tekme v skupini, kjer so Španci z 1:0 odpravili Hrvate.

Italijani so kljub zelo čvrstim in nekajkrat tudi zelo nevarnim Ircem vendarle vpisali potrebne tri točke za preboj med najboljših osem evropskih ekip. Če so Italijani v prvem delu povsem prevladovali in zasluženo povedli z zadetkom Antonia Cassana, pa so v drugem polčasu na trenutke celo več pokazali Irci, ki pa so ostali brez želenega zadetka. Za nameček jim je - po izključitvi Keitha Andrewsa - drugega v končnici tekme zabil Mario Balotelli in poskrbel za italijansko veselje, ki jih v četrtfinalu čaka Francija, Anglija ali Ukrajina.

Italijanski selektor Cesare Prandelli je pred tekmo z Irsko opravil kar nekaj menjav v začetni enajsterici. Namesto Maria Balotellija je v napadu začel Antonio Di Natale, Ignazio Abate in Federico Balzaretti sta na bokih zamenjala Christiana Maggia in Emanueleja Giaccherinija, Andrea Barzagli pa je v osrčju obrambe zamenjal Leonarda Bonuccija. Daniele De Rossi se je pomaknil v zvezno vrsto. Selektor Irske Giovanni Trapattoni pa je na zelenico poslal enako zasedbo kot na tekmi s Hrvaško.

Po živahnem začetku Ircev so Italijani vse bolj prevzemali pobudo, medtem ko so Trapattonijevi izbranci prežali bolj na protinapade. V obrambi niso puščali veliko prostora, tako da Italijanom ni uspelo sprožiti nevarnega strela. V 31. minuti so bili Italijani dotlej najbližje vodstva, ko je iz obrata z desetih metrov sprožil Di Natale, vendar je zadetek preprečil Sean St. Ledger z ramenom. Močan pritisk se je Italijanom obrestoval v 35. minuti. Andrea Pirlo je podal iz kota z leve strani, pred golom pa je bil najvišji Antonio Cassano, ki je z glavo matiral Shaya Givna.

Italijani so odločno začeli drugi polčas, takoj so začeli obleganje irskega kazenskega prostora, prihajali do strelov iz ugodnih položajev, vendar so bili irski branilci praviloma pravočasno v bloku. V 51. minuti je z roba kazenskega prostora streljal De Rossi, vendar je meril nenatančno, v 54. minuti pa je z leve strani sam pred Givna prišel Di Natale, a slabo zaključil akcijo. V 57. minuti so Italijani morali opraviti prvo menjavo, poškodoval se je steber obrambe Giorgio Chiellini, zamenjal ga je Bonucci.

Kmalu zatem je enega redkih irskih strelov od daleč sprožil Andrews, Gianluigi Buffon pa je bil dobro postavljen. Sledila je nova italijanska menjava, Cassana je zamenjal Alessandro Diamanti, Irci pa so Aidena McGeadyja menjali s Shanom Longom. V teh trenutkih so bili Irci celo boljši, imeli na voljo kar precej prekinitev, Prandelli pa je v 74. minuti v igro poslal še zadnjega "jokerja" Maria Balotellija. Kmalu zatem so imeli Irci na voljo nov prosti strel, po katerem je nevarno meril Andrews, vendar se je izkazal Buffon. V 90. minuti pa je prav "rezervist" Balotelli potrdil italijansko zmago, ko je zadel s hrbtom obrnjen proti golu po podaji iz kota.

EP v nogometu, skupina C, 3. kolo:

Italija : Irska 2:0 (1:0) (Poznan)
Cassano (35), Balotelli (90)
RK: Andrews (89/Irska)

Hrvaška : Španija 0:1 (0:0)
Jesus Navas (88)

Postavi:

Irska: Given, St Ledger, Ward, O'Shea, Dunne, Whelan, McGeady (od 65. Long), Andrews, Duff, Doyle (od 77. Walters), Keane (od 87. Cox). Na klopi: Westwood, Forde, Kelly, McShane, O'Dea, Gibson, Hunt, Green, McClean, Walters, Long, Cox.

Italija: Buffon, Chiellini (od 57. Bonucci), Balzaretti, Abate, Barzagli, Motta, Marchisio, De Rossi, Pirlo, Cassano (od 63. Diamanti), Di Natale (od 74. Balotelli). Na klopi: Sirigu, De Sanctis, Maggio, Ogbonna, Bonucci, Giaccherini, Montolivo, Diamanti, Nocerino, Balotelli, Borini, Giovinco.

Sodnik: Cuneyt Cakir (Turčija)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.