Šport
22 ogledov

Barça v 14 letih kupila osem Topničarjev

Thomas Vermaelen Barcelona EPA
Thomas Vermaelen je postal že osmi nogometaš, ki se je od leta 2000 iz Arsenala preselil na Camp Nou. Skupna vrednost vseh prestopov znaša 171 milijonov evrov, vsi nogometaši pa se niso izkazali za prave okrepitve.

Belgijski branilec Thomas Vermaelen je že osmi nogometaš (in ne prvi kapetan), ki se je v zadnjih 14 letih preselil iz tabora Arsenala in nove izzive našel pri Barceloni. Kluba sta v preteklosti precej trgovala - Londončani so iz Barçine mladinske šole zvabili nekaj obetavnih mladeničev, uveljavljeni igralci pa so večinoma potovali v nasprotni smeri. Izjema je letošnji prestop Alexisa Sáncheza, ki je postal ena najdražjih okrepitev Topničarjev.

Prva Overmars in Petit ...

Ko je Real Madrid leta 2000 plačal odkupno klavzulo za Luísa Figa, je Barcelona velik del prejetega denarja nakazala za nakup Marca Overmarsa in Emmanuela Petita. Arsenal je za oba skupaj prejel okrog 55 milijonov evrov. Nizozemec se je dokaj izkazal, čeprav so ga pestile poškodbe, Francoz pa se ni nikoli ustalil in je obveljal za zgrešeno investicijo. 

Povsem drugačen je bil primer Giovannija Van Bronckhorsta, ki je tri leta kasneje prišel za skromna dva milijona evrov. Čeprav je bil s strani navijačev večkrat kritiziran, pa se je izkazal za dobro naložbo. Leta 2007 je v Katalonijo prispel Thierry Henry, zanj je Blaugrana plačala 24 milijonov evrov. Francoz je bil blizu prestopa na Camp Nou že leto pred tem, ko je Arsenal v finalu Lige prvakov izgubil prav proti Barceloni. Henry je bil del šampionske ekipe Pepa Guardiole, vendar pa ni nikoli zablestel v takšnem sijaju, kot na Highburyju oziroma na stadionu Emirates.

... zadnja Song in Vermaelen

Naslednji je bil prestop Aleksandra Hleba. Belorus je Katalonce stal 15 milijonov evrov, tega zneska pa niti približno ni upravičil. Po treh posojah je klub zapustil kot prost igralec. Leta 2011 se je v svoj matični klub v zameno za 37 milijonov evrov vrnil Cesc Fàbregas, ki je medtem postal kapetan Arsenala. Tudi on pri Barçi ni izkoristil vsega svojega potenciala in je letos odšel v Chelsea za 33 milijonov evrov. Leta 2012 je sledila selitev Alexa Songa. 19 milijonov se danes zdi zelo visoka cena za Kamerunca, ki v Kataloniji nikakor ni našel svojega mesta pod soncem. Tudi on je blizu odhoda, saj novi trener Luis Enrique naj resno ne računa. 

Če dodamo še 19 milijonov za Vermaelena, potem lahko izračunamo, da je Barcelona v tem tisočletju Arsenalu nakazala že 171 milijonov evrov. Medtem so se Topničarji iz Highburyja preselili na stadion Emirates, gradnja slednjega je stala 488 milijonov skupne evropske valute. Tako lahko ugotovimo, čeprav lahko takšni izračuni služijo zgolj za zabavo, da je Barça "zgradila" več kot tretjino sedanjega domovanja Londončanov (35,04 odstotka).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.