Šport
17 ogledov

Barcelona ne sme kupovati

Thomas Vermaelen Barcelona EPA
Odbor za pritožbe pri Fifi je potrdil prvotno odločitev Mednarodne nogometne zveze, Barcelona pa tako v naslednjih dveh prestopnih rokih ne bo smela registrirati novih nogometašev.

Fifa je katalonskega velikana sicer kaznovala zaradi kršitev pri prestopih mladoletnih igralcev. "Nogometni klub Barcelona bo poslala pritožbo na FIFA in če bo potrebno, tudi na Mednarodno športno razsodišče (CAS)," so ob prvem izreku kazni aprila zapisali pri Barceloni. Katalonci so zdaj potrdili, da bodo s pritožbo poskušali uspeti še v Lozani.

Barcelona mora v 90 dneh urediti status mladoletnih nogometašev, poleg tega pa mora plačati še kazen v višini 450.000 švicarskih frankov (370.000 evrov). A še največji udarec za klub verjetno prestavlja prepoved registracije novih igralcev v naslednjih dveh prestopnih rokih - v januarskem in nato še v poletnem. Če bi bila kazen potrjena že pred tokratnim prestopnim rokom, bi Barcelona v novo sezono krenila brez Luisa Suareza, Ivana Rakitića, Jeremyja Mathieuja, Thomasa Vermaelena, Marc-Andreja ter Stegna, Claudia Brava in Alena Halilovića.

Kaznovana je bila tudi španska nogometna zveza, ki je nepravilnosti pri prestopih mladoletnikov dopuščala. "RFEF mora plačati kazen v višini 500.000 švicarskih frankov (413.000 evrov), za odpravo vseh nepravilnosti pri mednarodnih prestopih mladoletnih igralcev pa ima na voljo leto dni časa," so v izjavi za javnost zapisali pri Fifi.

Pravila Fife sicer pravijo, da so mednarodni prestopi za nogometaše mlajše od 18 let dovoljeni le v treh primerih:

  • če se nogometaševi starši preselijo v državo zaradi nenogometnih razlogov
  • če igralec prihaja iz druge države Evropske unije in je star med 16 in 18 leti
  • če je novi klub oddaljen manj kot 100 kilometrov od prebivališča nogometaša

Podobno kazen je leta 2010 Fifa izrekla londonskemu Chelseaju zaradi sklepanja pogodbe z mladoletnim francoskim igralcem Gaelom Kakuto, a je prepoved pozneje umaknila, ker je londonski klub dosegel dogovor z nogometaševim prejšnjim klubom Lensom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.