Šport
25 ogledov

Barcelona še svetovni prvak

Barcelona, River Plate
1/7
EPA
Nogometaši Barcelone so v finalu klubskega svetovnega prvenstva s 3:0 (1:0) premagali argentinski River Plate iz Buenos Aieresa.

Pred velikim finalom letošnjega klubskega svetovnega prvenstva v Jokohami je bilo eno od vprašanj, ali bo lahko nastopil Lionel Messi, ki je zaradi težav z ledvičnimi kamni izpustil polfinalni obračun s kitajsko ekipo Guangzhou Evergrande. Vendar je finalno tekmo proti River Platu začel v prvi postavi, tako kot tudi Neymar, ki prav tako v polfinalu ni igral. V polni zasedbi so bili tudi južnoameriški prvaki, ki jih je na tribunah spodbujalo kar 18 tisoč glasnih rojakov.

Barcelona, ki je že pred tekmo veljala za favorita, je od prve minute naprej prevzela pobudo na igrišču in stiskala obroč okoli vrat Marcela Barovera, ki se je prvič izkazal v 9. minuti, ko je ubranil strel Massija. Argentinski vratar se je izkazal tudi po lepi akciji, ki jo je na levi strani začel Neymar, zaključil pa s strelom z desne strani Dani Alves. Svojo premoč so Katalonci potrdili v 36. minuti. Spet je bil v eni od glavnih vlog Neymar, ki je žogo po podaji Alvesa z glavo podaljšal do Messija, argentinski virtuoz pa je s približno desetih metrov, obkrožen z dvema branilcema River Plata zatresel mrežo nemočnega Barovera. Edini strel proti vratom Barcelone je v prvem polčasu v 30. minuti sprožil Lucas Alario.

Tudi v drugem polčasu so bili varovanci Luisa Enriqueja ves čas boljši nasprotnik, svojo premoč pa so kronali s še dvema goloma, obakrat je bil uspešen Luis Suarez. Prvič v 49. minuti, ko je izkoristil globinsko podajo in v neposrednem dvoboju premagal Barovera, nato pa je v 68. minuti izkoristil še lepo podajo Neymarja in s strelom z glavo dosegel še svoj peti gol na tokratnem svetovnem klubskem prvenstvu. Do konca tekme se izid ni spremenil, čeprav je imela Barcelona še nekaj priložnosti za zadetek, prav tako pa tudi Argentinci, ki so se v končnici tekme le prebudili.

Za Barcelono je bila to že peta lovorika v letu 2015, v katerem je bila najboljša še v španski La Ligi, ligi prvakov, španskemu pokalu in evropskem superpokalu.

V tekmi za tretje mesto je Sanfrecce Hiroshima z 2:1 (0:1) premagal Guagzhou Evergrande, že v sredo pa so nogometaši mehiške Americe osvojili peto mesto; v Osaki so z 2:1 (2:1) premagali Mazembe iz DR Konga.

Na dozdajšnjih 12 turnirjih za klubsko svetovno prvenstvo so evropski klubi zmagali osemkrat, južnoameriški pa štirikrat. Trikrat so se končne zmage veselili nogometaši Barcelone, ki so tako prehiteli brazilski Corinthians, ki je ostal pri dveh zmagah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.