Šport
115 ogledov

Bedene se je prebil v tretji krog Roland Garrosa

Aljaž Bedene Epa
Aljaž Bedene še drugič slavil po štirih nizih.

Slovenija bo na odprtem teniškem prvenstvu Francije v Parizu imela svojega predstavnika v posamičnem delu turnirja tudi v tretjem krogu. Za to je poskrbel Aljaž Bedene, ki je v drugem s 7:5, 2:6, 6:1 in 7:6 (4) premagal srbskega kvalifikanta Nikolo Milojevića. V tretjem krogu se bo Bedene pomeril s petim nosilcem, Grkom Stefanosom Tsitsipasom.

Enaintridesetletni Bedene in šest let mlajši Srb se do zdaj na turnirjih ATP še nista srečala. Igre tekmeca še nista uspela spoznati, za začetku je kazalo, da to bolj ustreza Milojeviću. Bil je prvi, ki je tekmecu vzel servis, toda do konca niza mu je Ljubljančan vrnil z dvojno mero in niz dobil s 7:5.

V naslednjih dveh se jel bolj kot ne odvijal enostranski promet. Srb je gladko dobil drugega, Slovenec pa tretjega, četrti pa je bil spet bolj izenačen. Celo do te mere, da ga je morala odločiti podaljšana igra. V njej se je 144. igralec sveta še držal do izida 4:4, nato pa je 56. na svetovni računalniški lestvici, ki je precej bolje serviral od tekmeca, dobil tri zaporedne točke in se drugič po letu 2016 uvrstil v tretji krog tega turnirja.

Hercogovi ni uspelo ponoviti let 2010 in 2019

V drugem krogu sta v ženski konkurenci nastopili Polona Hercog in Kaja Juvan, obe sta izgubili proti igralkam, ki sta na WTA lestvici slabše uvrščeni.

Hercogovo je premagala Kanadčanka Leylah Annie Fernandez, stota igralka svetovne lestvice. Ta je slavila s 6:4, 3:6 in 6:1. Njun prvi medsebojni dvoboj se je končal po dveh urah in 24 minutah. Osemnajstletna igralka iz Montreala, nekdanja prva mladinka sveta, je tako že izenačila svoj največji uspeh na grand slamih. V drugi krog se je uvrstila že v ZDA, na svojem prvem turnirju na tej najvišji ravni pa je v začetku leta v Avstraliji končala v prvem krogu.

Polona Hercog | Avtor: Profimedia Profimedia

V uvodnem nizuh sta igralki dobili svoje servisne igre, šesta pa je pripadla Kanadčanki, ki je tako z odvzeto servisno igro povedla s 4:2. Hercogova ji je takoj nato vrnila in dobila nato še svojo servisno igro za izenačenje. A v deseti igri ni dobila nobene točke na svoj servis in tekmica je povedla v nizih.

Tudi prva igra drugega niza je pripadla Fernandezovi, ki nato ni izkoristila dveh priložnosti za odvzem servisa. To je dalo krila Mariborčanki, ki je dobila tudi naslednji igri za vodstvo s 3:1. Kanadčanka je hitro izenačila (3:3), Hercogova pa je nato izkoristila tretji priložnost za odvzem servisa ter vodstvo s 4:3. V zaključku je dobila še dve igri za izenačenje v nizih.

Po precej izenačenih prvih dveh nizih je v tretjem nizu Slovenka popustila. V prvi igri je na svoj servis zapravila štiri točke za vodstvo, Fernandezova pa je nato s tretjo priložnostjo za brejk povedla. Najprej z 1:0, nato z 2:1, svoj servis v četrti igri je izkoristila za 3:1. V peti igri niza Hercogova kljub servisu ni dobila niti točke, v šesti dve, v sedmi pa le eno.

Devetindvajsetletna Mariborčanka, 47. na lestvici WTA, je v francoski prestolnici najdlje doslej prišla do tretjega kroga v letih 2010 in 2019. V uvodnem krogu Pariza je bila boljša od Francozinje Diane Parry. Fernandezova je že v prvem krogu pripravila presenečenje, ko je premagala 31. nosilko, Poljakinjo Magdo Linette.

Poraz proti vrstnici

Juvanovo je s 7:6 (6) in 6:2 ugnala francoska vrstnica Clara Burel. Devetnajstletna Francozinja, sicer na kakovostni lestvici precej nižje od Juvanove, se je Slovenki tako oddolžila za poraz v finalu mladinskih olimpijskih iger v Argentini, na WTA touru pa je bil to njun prvi medsebojni dvoboj.

Kaja Juvan | Avtor: Epa Epa

Juvanova, ki je v prvem krogu presenetljivo izločila Nemko Angelique Kerber, je dvoboj sicer začela napadalno, a je pri tem delala preveč napak. Burelova je povedla s 3:1, imela na servis tekmice tri "break žogice, a jih je Juvanova ubranila, nato pa začela igrati bolj zanesljivo. Prišla je do vodstva s 5:4, nato pa imela v podaljšani igri tudi dve možnosti za vodstvo 1:0. Ni ju izkoristila, sledile so štiri točke Francozinje, ki je tie-break dobila z 8:6.

Ta je v nadaljevanju zaigrala še bolje. Juvanovi je uspelo izenačiti le na 1:1, nato pa je Borelova dobila štiri zaporedne igre, spretno je izkoriščala napake Slovenke, ki se ji je vse bolj "krajšala roka". Pri zaostanku 2:5 je še imela priložnost, da tekmici vzame servis, toda tudi ta je splavala po vodi. Tako je tudi tokrat obstala v drugem krogu, kar je njen najboljši dosežek na turnirjih za grand slam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice