Šport
18 ogledov

Begunci bodo lahko nastopili na OI

thomas bach EPA
Športniki, ki so del begunskega vala, bodo imeli naslednje leto priložnost nastopiti na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

Na Mednarodnem olimpijskem komiteju bodo športnikom, ki so del begunskega vala in bodo v času olimpijskih iger morda celo brez države, dovolil nastopiti na igrah v Riu, je v ponedeljek na zasedanju skupščine Združenih narodov v New Yorku dejal predsednik Moka Thomas Bach.

Kot pravi Bach, bi ti športniki v Riu, igre bodo med 5. in 21. avgustom, lahko nastopali pod zastavo Mednarodnega olimpijskega komiteja in ob spremljavi olimpijske himne. "To bo pomemben simbol upanja za vse begunce tega sveta," je ob tem povedal Nemec.

Po pravilnikih Moka je pogoj za nastop ob športnem dosežku tudi pripadnost kateri od reprezentanc, nastop pod zastavo Moka pa omogoča izjeme.

"V tem trenutku nihče od teh športnikov ne bi imel možnosti za nastop na OI, saj kljub uspešni uvrstitvi v Rio s statusom begunca nima domovine in nacionalnega olimpijskega komiteja, ki bi ga zastopal. Brez reprezentance, brez zastave, brez himne bodo ti športniki-begunci zdaj dobtodošli v Riu. Imeli bodo skupen dom v olimpijski vasi z ostalimi 11.000 športniki, ki prihajajo iz 206 članic olimpijske družine," je še dejal Bach.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.