Šport
21 ogledov

Bertoncelj četrti v kvalifikacijah

Sašo Bertoncelj na konju z ročaji v Birminghamu EPA
Japonski telovadci so bili najboljši v kvalifikacijah 43. svetovnega prvenstva v Tokiu, branilec krone iz Rotterdama 2010 Kohei Učimura pa je prvi v seštevku mnogoboja. Kitajci, olimpijski prvaki in štirikratni branilci naslova, so šele tretji; prednje so se vrinili še Američani. Slovenec Sašo Bertoncelj ima na konju z ročaji četrto oceno.

Japonski telovadci, olimpijski prvaki iz Aten 2004, so na dobri poti, da pred domačimi navijači osvojijo prvi ekipni naslov po 33 letih; nazadnje so slavili leta 1978, potem pa se je njihova prevlada v gimnastiki končala. Njihovi največji tekmeci Kitajci, ki vse od leta 2007 kraljujejo svetovni gimnastiki, so v današnjih kvalifikacijah naredili preveč napak in pristali na tretjem mestu. Današnji dan je že dal odgovor o osmih potnikih na olimpijske igre 2012 z ekipo; to so poleg Japonske, ZDA in Kitajske še reprezentance Nemčije, Rusije, Južne Koreje, Romunije in Ukrajine, ki se bodo v sredinem finalu ekip med seboj udarile za svetovni naslov.

Ekipe, ki so v Tokiu kvalifikacije končale od 9. do 16. mesta, bodo za preostala štiri mesta tekmovale na januarskem predolimpijskem turnirju v Londonu, kjer se bodo delile zadnje vozovnice za OI 2012. V kvalifikacijskem mnogoboju je bil najboljši Kohei Učimura, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka tudi lani v Rotterdamu in leta 2009 v Londonu. Po današnjem drugem dnevu kvalifikacij se je izkazalo, da je edini slovenski mnogobojec Alen Dimic kvalifikacije končal na 101. mestu (med 262 telovadci) in čeprav je izpolnil prvi cilj in zbral nekaj čez 80 točk (80,089), to ni bilo dovolj za nastop na zadnjem kvalifikacijskem tekmovanju za OI 2012, januarskem predolimpijskem turnirju v Londonu.

Potem ko se je Mitji Petkovšku nedeljski kvalifikacijski nastop na bradlji ponesrečil in je bilo zanj sanj o finalu, kolajni in tretjem olimpijskem nastopu v karieri konec, je edini slovenski up za nastop na OI prihodnje leto ostal Bertoncelj, ki se je gladko prebil v finale najboljše osmerice sveta na konju z ročaji.

Telovadec Narodnega doma je danes dobil vse tekmece za sobotni finale na konju z ročaji, kjer se bo boril za eno od kolajn in s tem tudi že za olimpijsko vozovnico za London 2012. V kvalifikacijah je bila njegova "lažja" sestava z izhodiščem 16,500 točke ob solidni izvedbi dovolj za četrto oceno (15,500). Pred njim so se v kvalifikacijah zvrstili le večkratni svetovni in evropski prvak Madžar Krisztian Berki (15,866), Britanec Louis Smith (15,600) in Avstralec Prashanth Sellathurai (15,566). V finalu pa bodo nastopili še Japonec Kohei Učimura (15,433), Kitajec Teng Haibin (15,300), Francoz Cyril Tommasone (15,300) in Madžar Vid Hidvegi (15,266).

Žreb, ki so ga opravili že pred začetkom SP, je določil, da gre četrtouvrščeni v kvalifikacijah konja v finalu prvi na orodje. Tako bo prav 27-letni Škofjeločan odprl sobotni finale konjenikov. "Jah, sreče ravno nimam," je uvodoma dejal Bertoncelj, ko je izvedel za vrstni red v finalu, a nato v isti sapi dodal, da tako in tako ne bo nobenega taktiziranja. Že pred prvenstvom se je odločil, da če se uvrsti v finale, bo nastopil s težjo sestavo z izhodiščem 16,700 točke: "V bistvu tako in tako ni pomembno, kateri po vrsti bom šel na konja, saj moram svojo težjo vajo v vsakem primeru narediti lepo. Zato se bom ukvarjal bolj sam s seboj kot pa s tekmeci."

Bertoncelj je še napovedal, da bo v soboto tekma zelo zanimiva. "Finale bo res zelo zanimiv in precej raznolik. Med osmerico smo telovadci z različno težkimi vajami in z različnimi slogi telovadbe, tako da bo res razburljivo," je z Japonske še sporočil Bertoncelj, ki si je danes ogledal le prvo skupino, nato pa odšel na počitek: "Šele danes je vsa utrujenost po kvalifikacijah očitno prišla za mano. Včeraj niti nisem vedel, da sem tako utrujen, očitno je svoje naredil adrenalin na tekmi. Danes je tako in tako dan za počitek, jutri pa bom nadaljeval priprave na finale."

Torek bo v Tokiu dan za finale ženskih ekip, v sredo se bodo za naslove v ekipnem tekmovanju pomerili še telovadci. V četrtek bodo spet na sceni telovadke, ki se bodo merile za naslov kraljice mnogoboja, dan pozneje bo na vrsti še moški finale mnogoboja. Vrhunec prvenstva bo na sporedu v soboto in nedeljo, ko bodo na vrsti finali po orodjih tako za telovadke kot telovadce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.