Šport
6 ogledov

Besni Šporn: Usrali so se

Andrej Šporn EPA
Smuk v Kitzbühlu je ponudil vratolomno preizkušnjo s spektakularnimi padci in koncem tekme po številki 30. Med tistimi, ki so potegnili kratko, so bili tudi Slovenci. Tekma se je končala tik pred nastopom Andreja Šporna.

Smuk se je začel z enourno zamudo, zaradi močnega vetra v Mišnici so smukači tekmo začeli z nižjega starta. Slaba vidljivost je nato na prelomnici Hausberg pred prečnim prehodom terjala kar nekaj žrtev. Padli so domačina Georg Streitberger in Hannes Reichelt ter s salto v zraku vodilni smukač Norvežan Aksel Lund Svindal. Streitberger jo je odnesel s hudo poškodbo desnega kolena.

Z razpletom enega od prvih vrhuncev zime niti najmanj niso bili zadovoljni v slovenskem taboru, kjer so od tega smuka pričakovali veliko. Besen kot ris je bil Andrej Šporn, ki je januarja 2010 na Streifu zaostal le za Švicarjem Didierjem Cuchem za drugo mesto ter svoje prve in doslej edine slovenske stopničke na tem najbolj slovitem grebenu na svetu.

"Sigurno, da sem bil jezen. Današnja odločitev je bila narejena že prej in mislim, da je bila ena od najbolj nefer odločitev žirije in Fis, ki so jih naredili. Po domače povedano so se po padcih usrali. Hoteli so izpeljati tekmo za gledalce in imeti tekmo, da so temu zadostili, so na progo spustili 30 tekmovalcev," z odločitvijo, da se tik pred njim konča tekma ni bil zadovoljen 34-letni smukaški veteran iz Kranjske Gore, ki je prav od letošnjega Streifa pričakoval največ.

"Vidljivost po progi je bila v trenutku, ko bi se zapeljal po njej, bistveno boljša, kot sem jo imel na zadnjih dveh tekmah v Santi Caterini in Wengnu. Žirija je naredila nekaj napak, če so že prestavili začetek tekme, bi lahko skrajšali startni interval, saj so vedeli, koliko tekmovalcev je bilo še na startu," je bil nezadovoljen Šporn.

"Imel sem nekaj dvomov za tisti ovinek"

"To se mi še ni zgodilo, da bi tekma potekala, jaz pa potem ne bi smel nastopit, vse je enkrat prvič, pravijo. Za to tekmo sem bil pripravljen, bila je priložnost, kot je še nisem imel, in ni mi bilo všeč, kako se je končala. Sigurno bi si rajši želel nastopit, kot da nisem. A tako so se odločili in proti temu nisem mogel nič. To sem sprejel pozitivno, saj nikoli ne moreš vedeti, kaj bi bilo, če bi vozil," pa je razplet ocenil 24-letni Klemen Kosi.

"Všeč mi je, da je zmagal Fill, njegova vožnja je bila zelo lepa. Leta 2006 je za Avstrijcem Hermannom Maierjem zaostal na superveleslalomu za le pet stotink sekunde ter bil ob zmago. Sem gledal še druge mojstre. Gledam jaz Reichelta pa sem videl, kaj se mu je zgodilo, potem je bila prekinitev. Pa se je tekma nadaljevala čez en čas. Pa sem ravno hotel pogledati Svindala, malo za samozavest, pa se je njemu isto zgodilo. Potem sem že imel nekaj dvomov za tisti ovinek. Ampak jaz sem imel v glavi svoj načrt, ravno, ko sem se pripravil stopit na progo in pokazati čim več kaj znam so odpovedali tekmo. Potem smo se dol po progi vozili počasi, turistično, ker se drugače nismo smeli," je dogajanje opisal Kosi.

Jutri bo v Kitzbühlu na sporedu še slalom, kjer bosta Slovenijo zastopala Štefan Hadalin in Matic Skube.

Komentarjev 4
  • Harrison 08:38 24.januar 2016.

    Spet ste pameti sami taki, ki imate na riti žulj od fotelja. Da ne govorim, da nimate jajc, da bi sploh pomislili se pojaviti na štartu, kaj šele se spustiti po progi. Zato bodite tiho in glejte mehiške nadaljevanke.

  • Lavdan 21:48 23.januar 2016.

    Šporn, bolje oni kot ti.

  • 4krogci 18:37 23.januar 2016.

    hahaha a tanaš zdej jokca k je vidu da bi lahko z 5+ sekundami zaostanka prsu med trideseterico in do točk?? hahaha pa sej ni normaln no!