Šport
78 ogledov

Bilačeva: "Če le šimfaš, ne boš nič premaknil"

Drugo mesto Britte Bilač na dvoranskem SP v Barceloni (1995) je še vedno najbolj Saša Despot
Britta Bilač je ena od kar številnih nekdanjih športnic, ki kandidirajo na listi Zorana Jankovića. "Ravno zato, ker nas podcenjujejo, imamo motivacijo dokazati, da ni tako," je odločna.

"Vse, ki smo se prijavili, moti, kakšna je trenutna situacija v Sloveniji. Zavedamo se, da če le sediš doma ali v gostilni in 'šimfaš', pljuvaš, ne boš ničesar premaknil. Treba se je aktivirati in prispevati, vsak po svojem prepričanju," je za zurnal24.si kandidaturo na listi Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija, kamor se je javila sama, obrazložila nekdanja skakalka v višino Britta Bilač.

Prevajalka za nemški, angleški in slovenski jezik svojo dodatno motivacijo črpa iz podcenjevanja ljudi: "Tisti, ki kandidirajo, imajo tudi formalno izobrazbo. Nismo zaključili šole s petim razredom in imamo nek kafič. Delali smo na osebnem izobraževanju. Nismo le telesa, ki skačejo po stadionih in dvoranah. Imamo svoje razmišljanje in ne vem, zakaj bi bili izključeni iz tega dogajanja v smislu: 'Ti si bila športnica, kaj imaš za iskati v politiki?' Ravno zato, ker nas podcenjujejo, imamo motivacijo dokazati, da ni tako."

"Vem, da nekateri ljudje podcenjujejo športnike, kar ni slabo, ker jih lahko presenetimo. Svojo kariero sem zaključila pred 12 leti. In kdor me še danes imenuje športnica, je očitno nekaj zamudil. V tem času sem se razvijala, študirala, postala mama. Ostajajo mi izkušnje iz športa. Skupek teh izkušenj je bogato znanje. Vem, da to znanje ni, na primer, z ekonomskega področja in tudi nisem nikdar trdila, da bom rešila evrsko krizo ali kaj takšnega. Mislim pa, da na določenem položaju lahko veliko prispevam," je prepričana 42-letnica.

Bilačeva svojo vlogo vidi predvsem na prosvetnem/šolskem in športnem področju: "Že štiri leta sodelujem v šoli kot predstavnica staršev, zdaj sem v svetu šole. Vidim, kje so problemi, in tudi zaradi svojih otrok me zanima, da se na tem področju kaj premakne. Tudi v šolskem sistemu imamo težave s športno vzgojo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.