Šport
13 ogledov

Blagoslovljena voda, Janez Pavel II. in Opus dei

Giovani Trapattoni EPA
Vsak trener ima svoje navade. Bilić se je v preteklosti zanašal na medaljon s podobo Janeza Pavla II., Trapattoni igrišče poliva z blagoslovljeno vodo.

Hrvaški selektor Slaven Bilić je za srečo v preteklosti na tekmah nosil obesek s sliko umrlega papeža Janeza Pavla II., ki pa mu je med Eurom 2008 padel iz žepa. Kdo ve, morda pa so Hrvati tudi zato proti Turkom izpadli na neverjetno nesrečen način.

"Ali nam bo Bog pomagal? Mislim, da ima bolj pomembne opravke, kot pa je pomoč nogometnim moštvom," pa je povedal Giovanni Trapattoni, selektor Irske. A da vseeno računa na pomoč od zgoraj, priča dejstvo, da pred vsako tekmo igrišče poškropi z blagoslovljeno vodo. Tudi sicer je popularni Trap zelo religiozen, je tudi član kongregacije Opus dei, skrivnostne katoliške skupnosti, ki je v preteklosti v javnosti že dvigala prah. Zagrizenim katolikom Ircem je najbrž zaradi tega še malce bolj pri srcu, kot sicer. "Moja sestra je redovnica in ona mi je prinesla sveto vodo, ki sem jo z veseljem sprejel," je dodal Trap, najstarejši selektor na Euru 2012.

Tudi legendarni vratar zelenih, Shay Given, na vsaki tekmi v gol postavi plastenko posvečene vode.

Bilić pa si je že našel nov talisman, okrog roke namreč nosi dve gumici za lase, ki mu ju je podarila hčerka Alani. "Ne bom ju snel z roke do konca evropskega prvenstva," je novinarjem zaupal Bilić.

Tudi hrvaški nogometaši niso imuni na vraževernost. Darijo Srna bo, kot vedno, obul svoje srečne nogavice, Luka Modrić in Ognjen Vukojević pa si bosta reprezentančne nogavice (v nogometnem žargonu 'štucne'), odrezala na peti.

Kot pravi slovenski pregovor: Pomagaj si in Bog ti bo pomagal. Na čigavi strani bodo danes nebeške sile?

Komentarjev 1
  • Lavdan 14:58 10.junij 2012.

    Saj se bo bogu zmešalo, ker ne bo vedel komu bi pomagal. Ampak korupcija bi pomagala samo, če bi vedeli kam odnesti denar. Tudi hudič bi denar sprejel s tem, da bi on škodoval nasprotniku.