Šport
21 ogledov

Bo Kopitar igral v Evropi?

Anže Kopitar in pokal Žurnal24 main
Slovenski hokejist Anže Kopitar, z Los Angeles Kings aktualni prvak v ligi NHL, se na novo sezono pripravlja doma na Gorenjskem. Tu bo počakal na razplet pogovorov med vodstvom lige in sindikatom igralcev, kjer strani še nista našli dogovora za začetek tekmovanja, v primeru da dogovora ne bo, ima že nekaj rezervnih načrtov za igranje v Evropi.

Anže Kopitar, prvi Slovenec z naslovom s Stanleyjevim pokalom, ob izteku poletja brusi formo za prihajajočo sezono 2012/13 na Bledu. V preteklih tednih v družbi številnih slovenskih hokejistov, ki pa imajo zdaj obveznosti v klubih, pa potem v zadnjem obdobju z bratom Gašperjem in Miho Svetetom. "Trije malo lažje trenirajo kot eden. Poznamo se in ob dobrem delu smo se tudi dobro imeli."

Doma čaka na sklenitev pogodbe med ligo NHL in igralci. Strani sta se nazadnje sešli v petek, kjer sta se razšli brez dogovora in brez termina za nova dogovarjanja, a s stališčem, da so nova pogajanja možna kadarkoli. "Pripravljal se bom doma in potem hitro odpravil čez lužo, ko bo prišlo do dogovora," ocenjuje Kopitar in dodaja, da bi v primeru, če do dogovora ne bo prišlo v kratkem času, najraje zaigral na Švedskem.

Anže Kopitar in pokal | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Vleče ga na Švedsko

"Imam kar nekaj možnosti, če dogovora ne bo. Če bi Švedi odprli možnost za kratkoročne pogodbe, bi se pridružil bratu v Mori, nekaj možnosti je v Švici. Čaka nas težak teden čakanja in nikoli ne veš, kdaj se lahko dogovorijo. Nato sledi hitro pakiranje. Hitro pakiranje bo na vrsti tudi, če tega dogovora ne bo. Seveda bodo pred selitvijo v nov klub sledili še številni dogovori z menedžerji, saj morajo hokejisti lige NHL preveriti vse podrobnosti svojih pogodb, predvsem pa zavarovanja v primeru poškodb," pravi Kopitar.

Kakorkoli že, Kopitar podpira igralski sindikat in pravi: "Prepričan sem, da se pogajamo na realni osnovi." Zase trdi, da bo ne glede na sredino v novi sezoni fizično 100-odstotno pripravljen. Mesec dni dodatnega premora bi mu v tem trenutku celo koristil, če bi se igralci in vodstvo lige dogovarjali naprej. "Mi smo imeli res dolgo sezono in tako bi res lahko prišli k sebi. Finančno pa to seveda ni dobro, ne za nas, ne za klube. Vsi vemo, da bodo izgube na obeh straneh." Vsekakor pa nestrpno čaka tudi začetek tekmovanj: "Nihče ne trenira rad. Vsi bi radi igrali."

Anže Kopitar Carter finale lige NHL | Avtor: Reuters Reuters
Tudi o Jesenicah

Zadnji pogovori med sindikatom in vodstvom v petek so trajali manj kot dve uri. Zdaj veljavna pogodba se bo iztekla konec tedna, 15. septembra. Komisar lige Gary Bettman pa je že napovedal "lock out", če do dogovora ne bo prišlo. To bi bržkone že pomenilo prvo spremembo v tekmovalnem koledarju in kasnejši začetek lige, ki naj bi se po zdajšnjem razporedu začela oktobra.

V središču dogovarjanj je seveda denar. Trenutno igralci po pogodbi dobijo 57 odstotkov prihodkov, klubi jih igralcem zdaj za naslednjih šest sezon ponujajo 46, prvotna ponudba je bila 43 odstotkov. Donald Fehr, izvršni direktor sindikata igralcev, pravi, da je nad ponudbo razočaran, a tudi druga stran trdi, da je zahteva igralcev nerealna.

Ob druženju s slovenskimi mediji se je Kopitar dotaknil tudi razmer na Jesenicah, o katerih pravi, da to za hokej in za mesto Jesenice ni dobro. "Kaj natančno se je dogajalo, pa ne vem. Letos sem bil v Podmežakli le enkrat, ko sem prijatelju iz ZDA pokazal, kje sem drsal, ko sem bil majhen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.