Šport
76 ogledov

Bo padel tudi Schlierenzauer?

Peter Prevc EPA
Letošnja sezona svetovnega pokala Petru Prevcu ponuja obilo možnosti za nove rekorde.

Slovenskim ljubiteljem smučarskih skokov je Peter Prevc v letošnji sezoni pričaral že kopico užitkov. V suverenem slogu je osvojil novoletno turnejo, pretekli konec tedna pa se je okitil še z naslovom svetovnega prvaka v poletih. 

Na dosedanjih dvanajstih posamičnih tekmah svetovnega pokala (preizkušnja v finski Ruki je odpadla) je Prevc sedemkrat zmagal, dodal pa še tri druga, eno tretje in eno enajsto mesto za skupnih 1024 točk. 

Še veliko priložnosti

Do konca sezone je na koledarju še 18 posamičnih tekem, prva že ta konec tedna v poljskih Zakopanah.

Pred sklepnima posamičnima tekmama sredi marca v Planici se bodo skakalci nato pomerili še na dveh preizkušnjah v Saporu, na eni v Oslu, Trondheimu in Kuopiu, ter na dveh v Vikersundu, Lahtiju, Almatyju, Wisli in Neustadtu.

Prevc bi tako zbirki sedmih zmag in enajstih uvrstitev na stopničke kaj lahko dodal še nekaj podobnih uspehov in ogrozil rekordne znamke Gregorja Schlierenzauerja. Avstrijec je v sezoni 2008/09 slavil kar 13 zmag in 20 uvrstitev na stopničke. Če bo Prevc nadaljeval v letošnjem slogu, mu bo Schlierenzauer kmalu gledal v hrbet.

Z letošnjimi desetimi zaporednimi uvrstitvami na stopničke je Peter Prevc drugi na omenjeni večni lestvici, pred njim je le Janne Ahonen, ki je v sezoni 2004/05 nanizal 13 zaporednih uvrstitev na oder za zmagovalce.

Brez smole v Oberstdorfu ...

Na turneji štirih skakalnih se je Prevcu delno zalomilo le na uvodni tekmi v Oberstdorfu, ko je osvojil tretje mesto. Nato je slavil v Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu. Sledila je še zmaga v Willingenu. 

Ker je bil šampion iz Dolenje vasi najboljši tudi na zadnjih treh tekmah pred novoletno turnejo (Nižni Tagil in dvakrat Engelberg), bi z nesojeno zmago v Oberstforfu, ko so mu jo zagodli slabi pogoji, nanizal že osem zaporednih zmag, kar bi bil absolutni rekord.

Tako zaenkrat rekordna znamka ostaja šest zaporednih zmag (Janne Ahonen, Matti Hautamäki, Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer).

Legende še daleč

Peter Prevc ima v svoji karieri na računu skupno 13 zmag za svetovni pokal, dve manj od Primoža Peterke. Na večni lestvici vodi Schlierenzauer (53 zmag).

Drugi je Finec Matty Nykänen (46), tretji Poljak Adam Malysz (39), četrti Ahonen (36) in peti Nemec Jens Weissflog (33). Pred Prevcem je, vključno s Peterko, poleg omenjenih še 14 skakalcev. 

Peter Prevc | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.