Šport
10 ogledov

Bode na svoji poti. Uradno.

Bode Miller je na uvodni tekmi letošnje sezone v Söldnu zasedel peto mesto. Žurnal24 main
11 let se je upiral avtoriteti ameriške smučarske zveze – kritiziral njeno vodstvo, popival, ponočeval, podiral rekorde v odstopih in se ni pustil vdelati v kalup. Bode Miller letos tudi uradno ni več del reprezentance ZDA, ampak član Bode Team Americe.
 

Vsestranski smučar

Zadnji član elitne moške peterice z zmagami v vseh disciplinah (poleg Millerja še Pirmin Zurbriggen, Marc Girardelli, Kjetil Andre Aamodt, Günther Mader). V sezoni 2004/2005 je v 16 dneh zmagal v vseh štirih nesestavljenih disciplinah.

12. oktobra je Miller dopolnil 30 let, kar niso več leta, ko bi si lahko privoščil mladostniško uporništvo brez razloga. A največji zvezdnik belega cirkusa je vedno menil, da ima utemeljen razlog za trmo, izzivanje in večno nasprotovanje. Medtem ko so se drugi člani reprezentance med sezono pridno selili iz hotela ene alpske vasice v drugega, je Bode potoval v avtodomu s svojo prehrano, svojim šoferjem/kuharjem/najboljšim prijateljem Jakom Serinom ter prestižem videoigric in (vprašljivega) samonadzora. Ponoči je obredel vse bare, osvajal lokalna dekleta in zjutraj polnil rumene strani avstrijskih časopisov. Vodstvo reprezentance je bilo v stalnem sporu z Millerjem, ob tem pa so očitno pozabili, da jim je ob številnih odstopih Bode pridelal tudi kup globusov, 7 kolajn in 25 zmag – dosežek, ki se mu verjetno noben ameriški smučar še lep čas ne bo približal. Lanske napetosti so bile kaplja čez rob in karizmatični smučar se je odločil, da gre na svoje. V Team Americo je zvabil trenersko legendo Johna McBrida , trenerja ameriške reprezentance Forresta Careyja , svojega strica, trenerja Mika Kenneyja in Serina.


 Bode Miller je bil zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v sezoni 2004/2005, osvojil pa je še tri disciplinske globuse. © Getty Images

 
 

Otrok hipijev

Odrasel je v hipijevski družini v gozdovih New Hampshira. Svoji sestri je dal ime Genesis Wren Bungo Windsurfing Turtleheart, bratu pa Nathaniela Kinsmana Ever Chelone Skan.

Samozavestni, čeprav rahlo poškodovani Miller se nam je v Söldnu predstavil kot človek, ki začenja na novo – z dvema avtodomoma, fizično pripravljen bolje kot kdajkoli in s popolno abstinenco od avgusta (ironično, glede na to, da je bila to točka, v kateri se je največ kregal s trenerji). "Letos sem bolj motiviran, bolje pripravljen, v enkratni kondiciji in pripravljen na zmage," je svoje stanje duha opisal Bode, ki nam je potrdil, da se kaj dosti pravzaprav ni spremenilo in da je bolj na svojem že kar nekaj časa. Novinarje je močno zanimal Američanov slalom. Njegovi nastopi v zanj nekoč paradni disciplini se zadnja leta gibljejo med smešnim in tragičnim. Zdaj ima sramotno startno številko nad 60. "Mislim, da se bo to že po prvi tekmi spremenilo," brez samokritike odgovori Bode. "Nekoč sem slalome zmagoval z dvema sekundama, torej hitrost je tu. Sem potrpežljiv."

Miller je osvojil štiri naslove svetovnega prvaka v štirih različnih disciplinah (smuk, superveleslalom, veleslalom, kombinacija) . © Getty Images

 
 

Vsestranski mož

Vsestransko sposoben: napisal je avtobiografijo, poleti otroke trenira tenis, ima lasten radijski šov, dobrodelno organizacijo, aktiven je pri varstvu okolja.

In odzivi med njegovimi nekdanjimi reprezentančnimi kolegi? Vsesplošno pozitivni, čeprav so že naveličani stalnih vprašanj o Millerju. "Mislim, da je srečen, in zato smo vsi srečni zanj," je za Žurnal24 povedal Eric Schlopy , ki je bil nekdaj Bodeju tako blizu, da sta si delila stanovanje blizu Innsbrucka. Resi Stiegler meni, da je dobro, da Miller počne, kar hoče, ker sicer ne bi bil srečen, kar pa je poglavitno pri kateremkoli delu. Ted Ligety , zdaj prvi mož ameriške moške reprezentance, ki se je lani tako opazno veselil vseh Bodejevih uspehov in trpel ob vsakem njegovem odstopu, nam je dejal, da se ni nič spremenilo: "Vedno je bilo lepo videti, da mu gre, tako da sem bil tudi zdaj vesel njegovega uspeha." Miller je veleslalom v Söldnu po odlični drugi vožnji končal na petem mestu, Ligety pa na drugem. Navdušenja nad dvema Američanoma v prvi peterici ni poskušal skriti niti ameriški trener Greg Needles : "Seveda še vedno štejem Bodeja za enega od naših! Mislim, da če bi doma sedel na kavču, bi prav tako navijal zanj!" Finec Kalle Palander , eden od glavnih Bodejevih tekmecev v veleslalomu, o Američanovi potezi meni: "To je dobra stvar. In mislim, da vsem drugim športnikom in ljudem v smučarskem poslu kaže , da je mogoče. Sem zelo vesel zanj in videti je, da je všeč tudi njemu." Bolj zadržana je bila le Julia Mancuso , ki je sicer Bodeju morda še najbolj podobna – tudi ona je potovala v avtodomu, je samosvoja, se rada zabava in je ob tem uspešna v vseh disciplinah: "Jaz se imam v svoji reprezentanci odlično. Verjetno se ima tudi on odlično pri tem, kar dela, upam pa, da tudi ve, kaj dela."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.