Šport
40 ogledov

Bolt s tretjo zlato kolajno

Usain Bolt Blake olimpijske igre 2012 London 200 m Reuters
Usain Bolt in kolegi so postavili fantastičen rekord v štafeti 4 x 100 metrov, Brazilci pa še naprej ostajajo brez zlate olimpijske kolajne v nogometu.

V kraljici športov so predzadnji dan olimpijskih iger podelili kar osem kompletov kolajn. Prva dva sta bila podeljena v hitri hoji. Na 20 kilometrov je s svetovnim rekordom zmagala Rusinja Jelena Lašmanova, na 50 kilometrov pa je bil najhitrejši njen rojak Sergej Kirdjapkin. Izjemen dan za rusko atletiko sta z zmagama nato dopolnili še Ana Čičerova v skoku v višino, preskočila je 205 centimetrov, in Marija Savinova v teku na 800 metrov. Veliko senzacijo je v metu kopja pripravil Keshorn Walcott iz Trinidada in Tobaga, bolj pričakovano pa so na najvišjo zmago stopili Britanec Mo Farah (5000 metrov) ter ameriška ženska štafeta (4 x 400 metrov) in jamajška moška štafeta (4 x 100 metrov). Slednja se je kot prva v zgodovini spustila pod mejo 37 sekund (36,84), blestel pa je znova Usain Bolt.

Vodni športi: Bolt tudi tu najhitrejši

Španke Tamara Echegoyen Dominguez, Sofia Toro Prieto Puga in Angela Pumariega Menendez so zmagovalke jadralnega dvobojevanja. V finalu so premagale Avstralke Olivio Price, Nino Curtis in Lucindo Whitty s 3:2 v dvobojih. V srečanju za tretje mesto je finska trojica ugnala rusko s 3:1 v zmagah.

Ed McKeever | Avtor: Reuters Reuters
Zadnje štiri komplete kolajn so podelili tudi kanuistom in kajakašem na mirnih vodah. Britanski kajakaš na mirnih vodah Ed McKeever je osvojil zlato kolajno v sprintu na 200 metrov. McKeever je tako upravičil vzdevek “Usain Bolt na vodi”. Med kajakašicami je bila najhitrejša Novozelandka Lisa Carrington, Slovenka Špela Ponomarnko pa je bila v tej disciplini druga v B finalu in skupno deseta. Tudi kanuisti so se pomerili na 200 metrov, najhitrejši je bil Ukrajinec Jurij Čeban, med kajakaškimi dvojci pa sta si na enaki razdalji naslov olimpijskih prvakov priveslala Rusa Juri Postrigaj in Aleksander Dijačenko.

Francozinja zlata, Žakljeva deseta

Julie Bresset | Avtor: Reuters Reuters
Na progi Hadleigh Farm v Essexu so se za naslove pomerile gorske kolesarke v olimpijskem krosu. Zlato odličje je osvojila Francozinja Julie Bresset, svetovna prvakinja do 23 let. Od dveh slovenskih predstavnic je debitantka Tanja Žakelj končala na desetem mestu, Blaža Klemenčič pa je ciljno črto prečkala na 23. mestu. "Danes sem presrečna! Uspela mi je čudovita vožnja in kar čutila sem, da cela Slovenija diha z mano, tako da me je kar neslo po progi. Lahko rečem, da sem imela dinamit v nogah, kot to sezono še nikoli," je po svojem nastopu dejala Žakljeva.

Ekipni športi: poraz Brazilcev in uspešne ubranitve naslovov

Peralta olimpijske igre 2012 London | Avtor: EPA EPA
Brazilci tudi tokrat niso prišli do zlate kolajne v nogometu. V finalu jih je presenetljivo premagala Mehika. Mehičani so tekmo izvrstno začeli, saj je že po 29 sekundah z 18 metrov zadel Oribe Peralta, ki je unovčil napako branilca Rafaela. Brazilci so jalovo napadali, vsi njihovi upi pa so bili končani v 75. minuti, ko je po prostem strelu znova udaril Peralta in z glavo žogo poslal v mrežo. V sodnikovem podaljšku je za 2:1 zadel Hulk. Že včeraj je Južna Koreja v tekmi za tretje mesto z 2:0 premagala Japonsko.

Končali so se tudi turnirji v ženski odbojki, košarki, rokometu in moškemu golfu na trevi. V slednjem so lovoriko ubranili Nemci. Ti so v finalu z 2:1 premagali Nizozemsko. Bron je šel v roke Avstralcev, ki so v malem finalu premagali gostitelje Britance s 3:1.

Brazilske odbojkarice so v ponovitvi finala iz Pekinga spet ugnale Američanke. Tudi izid je bil enak, 3:1 v nizih. Tretje mesto je pripadlo Japonkam, ki so prišle do prve kolajne po letu 1984. Ugnale so Južno Korejo. Tudi v košarki so znova slavile ameriške igralke. Te so bile prepričljivo boljše od Francozinj, tretje pa so bile Avstralke. Tudi v rokometu ni bilo novih prvakinj, saj so Norvežanke ponovile uspeh izpred štirih let. Tokrat so v finalu s 26:23 (13:10) premagale Črnogorke, bron pa so osvojile Španke. Te so po dveh podaljških z 31:29 premagale južno Korejo.

Borilni športi: nepremagljivi Uzbekistanec

Artur Tajmazov | Avtor: Reuters Reuters
V kategoriji do 120 kilogramov v prostem slogu je v Londonu zlato znova osvojil rokoborec Artur Tajmazov. Prvi favorit se je tako veselil še tretjega zaporednega naslova prvaka, v Sydneyju pred 12 leti pa je bil srebrn. V kategoriji do 84 kilogramov je bil najuspešnejši Azerbajdžanec Šarif Šarifov, do 60 kilogramov pa njegov rojak Togrul Asgarov.

Kitajski boksar Zou Shiming je ponovil uspeh z domačih iger pred štirimi leti v Pekingu in ubranil naslov olimpijskega prvaka v kategoriji do 49 kilogramov (polmušja kategorija). Britanec Luke Campbell je osvojil zlato v kategoriji do 56 kilogramov (bantamska), v kategoriji do 64 kilogramov (polvelterska) je bil najuspešnejši Kubanec Roniel Iglesias, v kategoriji do 75 kilogramov (srednja) pa Japonec Rjota Murata. To je bila prva japonska kolajna v boksu po leta 1964. Ukrajinec Aleksander Usik je ugnal konkurenco v kategoriji do 91 kilogramov (težka).

Srbska taekwondoistka Milica Mandić je nova olimpijska prvakinja v kategoriji nad 67 kilogramov. V finalu je 20-letna srbska tekmovalka z 9:7 premagala Francozinjo Anne Caroline Graffe in Srbiji, tekmo si je ogledal tudi srbski premier Ivica Dačić, priborila tretjo medaljo v Londonu, prvo zlato. V moški kategoriji nad 80 kilogramov je zlato kolajnopo dodatni rundi osvojil Italijan Carlo Molfetta, ki je ugnal borca iz afriške države Gabon Anthonyja Obameja. Ta je Gabonu priboril prvo olimpijsko kolajno v zgodovini.

Moderni peteroboj: ob stoletnici zmaga Čeha

David Svoboda  | Avtor: Reuters Reuters
Češki tekmovalec David Svoboda je osvojil zlato kolajno v modernem peteroboju. Sedemindvajsetletni častnik čeških oboroženih sil je zbral 5928 točk in le za 24 točk ugnal prvega zasledovalca Kitajca Caa Zhongronga, ki je osvojil srebro. Bronasta kolajna je šla v roke Madžara Adama Marosija (5836 točk).

Moderni peteroboj letos praznuje že stoto obletnico obstoja na olimpijskih igrah. Športna panoga je sestavljena iz petih disciplin. Tekmovalci morajo v 24 urah preplavati 200 metrov v prostem slogu, stoje zadeti tarče z zračno pištolo, prekrižati sablje z vsemi nasprotniki v skupini, od dvanajst do petnajstkrat preskočiti ovire z naključno izbranim konjem in nazadnje preteči tri kilometre. Letos so prvič združili tek in streljanje 15 tarč v eno disciplino.

Še naprej nepremagljiva

Ruski ljubitelji športa so bili veseli tudi po mnogoboju v ritmični gimnastiki. Jevgenija Kanajevaje namreč postala prva telovadka, ki ji je uspelo ubraniti olimpijski naslov. Slavila je tudi na zadnjih treh svetovnih prvenstvih.

Američan David Boudia je zmagal v skokih v vodo z desetmetrskega stolpa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.