Šport
30 ogledov

Bravo: Tanja Žakelj najvišje vseh časov

Tanja Žakelj olimpijske igre 2012 London
1/39
Stanko Gruden/STA
Slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj je na olimpijskih igrah v disciplini olimpijski kros osvojila 10. mesto. Blaža Klemenčič je bila 23. Olimpijska prvakinja je postala Francozinja Julie Bresset.

Na progi Hadleigh Farm v Essexu so se za olimpijske naslove pomerile gorske kolesarke v olimpijskem krosu. Zlato odličje je osvojila Francozinja Julie Bresset, svetovna prvakinja do 23 let. Od dveh slovenskih predstavnic je debitantka Tanja Žakelj končala na desetem mestu, Blaža Klemenčič pa je ciljno črto prečkala kot 23.

Junakinja slovenskega tabora je postala debitantka na olimpijskih igrah Žakljeva, ki je današnjo dirko končala celo v "top 10". Ob prihodu v cilj je v znak zmagoslavja roke dvignila visoko v zrak: "Danes sem presrečna! Uspela mi je čudovita vožnja in kar čutila sem, da cela Slovenija diha z mano, tako da me je kar neslo po progi. Lahko rečem, da sem imela dinamit v nogah, kot to sezono še nikoli. Res sem vesela, da mi je uspelo ravno na tej najpomembnejši dirki in sem dokazala, da sem na tistih največjih dirkah res tudi z glavo pri stvari."

Žakljeva je dobro startala in iz kroga v krog ni popuščala. "Sama sem imela že od vsega začetka taktiko, da se osredotočim le na sebe in na dirko. Veliko energije sem usmerila v start, ki je izjemno pomemben, nato sem ohranjala dober položaj. Pomembno je bilo, da sem imela glavo pri stvari in da nisem naredila kakršne koli napaki in paziti sem morala tudi na to, da se izognem napakam tekmic. Med dirko je tempo zagotovo malo padel, ker je nemogoče zadržati isto hitrost od starta do cilja, ampak meni je danes uspela tako lepa dirka, da sem res zadovoljna. Presrečna sem!" je po uspešnem olimpijskem prvencu navdušeno pripovedovala 23-letna kolesarka.

Žakljeva med dirko tudi ni imela veliko težav, saj je le enkrat sestopila s kolesa, poleg tega je olimpijsko progo zelo dobro poznala, ker jo je povsem naštudirala pred nastopom. "Pri tako visokem srčnem utripu je izjemno težko imeti celotno dirko vse pod nadzorom. Ampak s kolesa sem sestopila le pri nekih skalah navzgor, tako da večjih težav nisem imela. Tu gre velika zahvala Urbanu Ferenčaku, ki nama je z Blažo tehnično zelo dobro pomagal, in pa celotni ekipi z Robertom Pintaričem na čelu, ker je bilo poskrbljeno za vsako podrobnost, tako da sva bili obe lahko spočiti in skoncentrirani na današnjo dirko," je pojasnila svetovna prvakinja med mladinkami in mlajšimi članicami ter mladinska evropska prvakinja ter vzhičeno dodala: "Vzdušje na olimpijskih igrah in vse, kar sodi zraven, je naravnost čudovito. To je bil zame najlepši teden v tej sezoni, če ne tudi v moji celotni karieri. Zdaj imam še dodaten motiv za Rio, saj sem le še mlada in me čaka še veliko let v gorskem kolesarstvu."

Blaža Klemenčič olimpijske igre 2012 London | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Žakljeva je danes prišla do daleč najboljše slovenske uvrstitve v gorskem kolesarstvu na največjih športnih igrah. Klemenčičeva je bila pred štirimi leti v Pekingu 21., poleg tega pa je imela Slovenija v tem športu svoja predstavnika tudi na igrah leta 2000 v Sydneyju, kjer je Primož Štrancar končal na 37. mestu, medtem ko Rok Drašler dirke ni končal.

Medtem pa je bila Klemenčičeva po nastopu precej slabe volje. "Zelo slabo je bilo. Začela sem dobro in prvi krog je bil v redu, nato pa namesto, da bi vsak krog napredovala, me je vsak krog bolj pobiralo. Spusti so bili dobri, a na vzponih mi nikakor ni šlo. Danes me je res pobiralo, tako da s tako dirko nikakor ne morem biti zadovoljna," je svoj drugi olimpijski nastop ocenila Klemenčičeva.

"Tanja me je presenetila, ker sem tukaj le več pričakoval od Blaže; od Tanje sem pričakoval, da bo med 15, pa od Blaže med deset, tako da lahko rečem le, da je Tanja naredila svoje in še malo več, Blaža pa me je razočarala. Vožnja domov, tistih 1400 km z avtomobilom, bo še zelo dolga. Blaža je bila tako dobro pripravljena, potem pa da naredi tako slabo tekmo, res ne vem, kako je to možno. Če seveda ni vmes kakšnega zdravstvenega razloga," pa je nastopa slovenskih olimpijk ocenil selektor Robert Pintarič.

Komentarjev 1
  • karpo 21:52 11.avgust 2012.

    Bravo Blaža!! Skromno in tiho dekle, ki pokaže, kar ima pokazati ko in kjer je treba. Punca je samozavestna. Ne pa Kauzer in Trajkovič, ki imata toliko samozavesti, da jima škodi in se imata že pred olimpiado za dobitnika kolajn, ...prikaži več pa oba ostajata z dolgimi nosovi.