Šport
28 ogledov

Polom Avstrije na olimpijskih igrah

caroline webber EPA
Tik pred koncem olimpijskih iger v Londonu Avstrija objokuje popoln neuspeh v zadnjih 50 letih na največjih športnih igrah. Avstrijci so ostali brez kolajne kakršnegakoli leska, razočarani pa so nad predstavami športnikov, ki si bili pred odhodom v London v nekaterih športih veliki favoriti zanjo.

“Največja olimpijska tragedija je zdaj uradna,” je zapisali v tabloidu Österreich, potem ko sta veliki kandidatki za olimpijsko odličje – tekmovalki v kajaku kanuju na mirnih vodah Yvonne Schuring in Viktoria Schwarz – v finalu končali le na petem mestu. “Olimpijske igre: konec je,” se glasi eden od naslovov v dnevniku Die Presse, dnevnik Salzburger Nachrichten pa sprašuje: “Kaj je šlo narobe v Londonu?”

Avstrijski športniki bodo danes in v nedeljo nastopili še v maratonu, modernem peteroboju, gorskem kolesarstvu in ritmični gimnastiki, a največji upi za eno od odličij so že na poti domov. Avstrija je brez medalje OI končala le igre v Tokiu 1964. Minister za šport Norber Darabos je ob tem izrazil razočaranje in pozval k “popolni reformi financiranja športa.”

Avstrijski športniki in športnice sicer na zimskih OI osvajajo precej več kolajn, na zadnjih v Vancouvru so jih osvojili 16, od tega štiri zlate. “Toda zima prihaja kmalu … do takrat bo polom iz Londona le še voda pod mostom,” so zapisali v Salzbruger Nachrichtenu.

Tudi nemška olimpijska ekipa v Londonu ni izpolnila ciljev, ki so si jih zadale športne zveze in nacionalni olimpijski komite. Dokument nemškega ministrstva za notranje zadeve razkriva, da so v Londonu ciljali na 87 medalj, od tega naj bi bilo 28 zlatih. Do petka popoldne oziroma po 241 od 302 končnih odločitev so osvojili 38 medalj, od tega deset zlatih. Morda bo bolje v Riu de Janeiru.

Komentarjev 4
  • mia 09:11 12.avgust 2012.

    tudi jaz mislim, da je prav, da se vlaga v šport, a več kot v gospodarstvo je popolna finančna katastrofa.

  • Darko 10:43 11.avgust 2012.

    Mirko, Slavko te išče

  • siesta 10:31 11.avgust 2012.

    Morebiti si niste prebrali članka,da pišete tako izpod roke in na pamet?Ali pa Avstrijci živijo v totalitarnem režimu in se jim gre zelo za kolajne..."Največja olimpijska tragedija je zdaj uradna,” je zapisali v tabloidu Österreich ......Minister za šport Norber Darabos ...prikaži več pozval k “popolni reformi financiranja športa.” .... “Toda zima prihaja kmalu … do takrat bo polom iz Londona le še voda pod mostom,” so zapisali v Salzbruger Nachrichtenu.