Šport
51 ogledov

Bolt še do osmega zlata

Usain Bolt EPA
Usain Bolt je v teku na 200 metrov osvojil svojo osmo zlato na olimpijskih igrah.

Izenačen olimpijski rekord v deseteroboju Ashtona Eatona, nov olimpijski rekord v suvanju krogle Ryana Crouserja in presenetljiva zmaga Sare Kolak v metu kopja so poudarki sedmega dne atletskih tekmovanj na OI v Riu. A v ospredju je bil seveda Usain Bolt, ki je v teku na 200 metrov dosegel že svojo osmo zlato olimpijsko medaljo v karieri.

Bolt je že z odličnim začetkom razblinil vse dvome o tem, kdo bo slavil, tekmecem pa je prepustil le boj za srebro in tokrat zelo napet obračun za zadnjo preostalo medaljo. Jamajčan je zdaj prvi v zgodovini s tremi zaporednimi olimpijskimi naslovi tako v teku na 100 kot na 200 metrov. Na atletskem stadionu v Riu je v nekoliko slabših razmerah, pred zadnjimi disciplinami dneva je prizorišče namreč namočil dež, postavil čas 19,78. Ta je bil za vse tekmece neulovljiv, še najbližje je bil Kanadčan Andre De Grasse z 20,02, Francoz Christophe Lemaitre je po fotofinišu ujel bron z 20,12.

Zdaj Boltu v Riu ostaja le še en izziv - ob vse bolj glasnih namigih, da bo štafetni tek z Jamajko njegov zadnji olimpijski nastop v karieri, se lahko prebije še do magičnega trojnega trojčka: treh zlatih medalj v treh disciplinah na treh zaporednih igrah.

"Trdo sem delal veliko let. Upam, da se mi to izplača. Uživam, občutki so res fenomenalni. Po drugi strani pa se staram, moje telo ne zmore več vsega. Osebno mislim, da je bil to moj zadnji tek na 200 metrov, a se bom še posvetoval s trenerjem," je dejal največji zvezdnik atletike v Riu.

Uspešen dan tudi za Američane

Z atletskim uspehom in deležem pobranih (zlatih) medalj so bili lahko zadovoljni tudi Američani. Eaton je kot branilec lovorike s prejšnjih iger veljal za favorita v deseteroboju, kar je tudi potrdil. Izzval ga je Francoz Kevin Mayer, toda na koncu je Američan po seštevku desetih tekem slavil s skupnim izidom 8893 točk, to pa je izenačen olimpijski rekord Romana Šebrleja iz Aten 2004.

Še bolj veseli pa so bili v atletski ekipi ZDA zlata Dalilah Muhammad v teku na 400 metrov z ovirami. Američanke so vse od Los Angelesa 1984, ko so to disciplino tudi za ženske uvrstili na igre, zaman naskakovale zlato. Petkrat so bile srebrne, zdaj jim je končno uspelo. "Resničnost je še boljša kot sanje. Olimpijska prvakinja, in to je napisano pred mojim imenom. To, da sem prva iz svoje države s tako zmago, pa mi pomeni še več," se je veselila Muhammadova, ki je slavila s časom 53,13. Srebro je dobila Danka Sara Slott Petersen (53,55), uspeh Muhammadove je dopolnila njena kolegica Ashley Spencer (53,72).

Andraž Koželj  | Avtor: EPA EPA

Že v dopoldanskem atletskem sporedu so v tej disciplini svoje delo opravili atleti, Kerron Clement pa je tudi tam poskrbel za ameriško zmago. S časom 47,73 je zmagal pred Kenijcem Bonifaceom Tumutijem. "Sem sem prišel samo z enim namenom, dobiti medaljo. Leta 2008 sem bil srebrn, leta 2012 pa so me ustavile poškodbe," je po uspehu dejal novi prvak.

Za zaokrožitev ameriškega atletskega dne pa je v suvanju krogle poskrbel Ryan Crouser. Z 22,52 metra, kar je nov olimpijski rekord, je dobil zlato, uspeh ameriške reprezentance je dopolnil še srebrni svetovni prvak Joe Kovacs z 21,78. Bron je odšel na Novo Zelandijo s Tomasom Walshem (21,36).

Američanke pa so povezane še z eno zanimivo zgodbo iz Ria. Njihovo žensko štafeto na 4x100 metrov so namreč sprva zaradi izgubljene palice diskvalificirali, toda po pritožbi so dobile še eno priložnost. Allyson Felix in kolegice pa so morale teči same, brez konkurence, kar pa jih ni zmedlo in so si pritekle petkov finale.

Zlato za Hrvaško

Če je Bolt upravičil pričakovanja, pa je za presenečenje poskrbela mlada hrvaška atletinja Sara Kolak, ki jo trenira slovenski trener Andrej Hajnšek. V Riu de Janeiru je kopje metala v življenjski formi, popravila državni rekord na 66,18 metra in Hrvaški priborila že peto zlato medaljo na teh igrah.

Kolakova je v Brazilijo prišla zgolj s 63,50 metra kot najboljšim izidom kariere. Danes je v Riu dosežek iz kvalifikacij popravila za 1,88 metra ter se na koncu nekoliko presenetljivo veselila kar zlata. Brez zlata in tudi brez srebra je ostala branilka naslova iz Londona in Pekinga, Barbora Špotakova, ki je lovila tretjo zaporedno zlato v metu kopja na OI. Tokrat se je morala zadovoljiti z bronom, pred njo je bila še Južnoafričanka Sunette Viljoen.

V večernih finalnih odločitvah Slovenija ni imela aktivnih predstavnikov na atletskem stadionu; že dopoldne je svoje opravila Maruša Černjul, ki sta jo le dva centimetra ločila od finala skoka v višino; z 1,92 m je osvojila 21. mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.