Šport
17 ogledov

Med zaseženimi vstopnicami tudi tiste za OKS

kocijančič oks olimpijski komite slovenije Boštjan Tacol
Brazilski spletni portal UOL poroča, da so med vstopnicami, ki so jih zasegli v preiskavi zaradi nezakonite preprodaje, bile tudi take, namenjene Olimpijskemu komiteju Slovenije (OKS). Na OKS pravijo, da jim ni znano, kako in zakaj so se vstopnice znašle pri preprodajalcih.

Kot so pri OKS zapisali v sporočilu za javnost, so vse vstopnice, ki so jih potrebovali za sponzorski program, goste in agencijo Kompas, porabili oziroma jih še imajo. Po poročanju UOL je brazilska policija pri Ircu Kevinu Jamesu Mallonu, direktorju podjetja THG, zasegla 823 vstopnic, med njimi naj bi bile tudi vstopnice za prestižni finale nogometnega turnirja na sloviti Maracani, namenjene OKS.

V sredo je kot strela z jasnega udarila vest o aretaciji predsednika Združenja evropskih olimpijskih komitejev Irca Pata Hickeyja zaradi domnevne vpletenosti v ilegalno preprodajo olimpijskih vstopnic. Hickey je še isti dan začasno umaknil z vseh funkcij, povezanih z vodenjem olimpijskih komitejev oz. zvez. Vodenje evropskih olimpijskih komitejev pa je začasno v skladu s svojo funkcijo prevzel podpredsednik, Slovenec Janez Kocijančič.

Po podatkih policije je bilo samo za slovesnost ob odprtju iger v Riu de Janeiru na črnem trgu v obtoku za 7200 evrov vstopnic. Predaja naj bi potekala v nekem hotelu v Barri. Skupno naj bi vrednost prodanih vstopnic za najbolj gledane dogodke na igrah presegla 2,8 milijona evrov.

Brazilska policija je zaznala vpletenost irskega olimpijskega komiteja v preprodajalsko afero. Ta naj bi posredoval večino vstopnic podjetju THG, ki jih je potem skušal preprodati kot vstopnice z lažnimi paketi dobrodošlice. Ti paketi so stali tudi 8000 ameriških dolarjev, kar je bistveno več od prvotnih cen.

Policija po poročanju omenjenega brazilskega portala sumi, da je tudi slovenski komite pomagal THG. Povezava do tega pa naj bi bilo podjetje Global Cartan, ki je pooblaščeno za prodajo vstopnic v Sloveniji in 35 drugih državah. Preiskovalcem je Cartan padel v oči potem, ko so odkrili 13 preprodanih kart z logom tega podjetja.

Po poročanju portala je tako naslednja stopnja v preiskavi ta, da odkrijejo, kako so karte, ki so jih olimpijski komiteji prejeli od podjetja Cartan, prišli v roke THG. V OKS so v sporočilu za javnost zapisali, da so pred tremi leti podpisali pogodbo z z ameriškim podjetjem Cartan Tours, ki je tako dobil pravico do prodaje vstopnic v Sloveniji. Okvirno ceno vstopnic, ki jih Slovenija potrebuje, so organizatorju iger posredovali pred dvema letoma, natančno število pa Cartan Toursu pred letom dni.

Kocijančič: To me je izjemno presenetilo

Krovna organizacija evropskih olimpijskih komitejev (European Olympic Committees/Comites olympiques europeens, EOC), združuje 50 olimpijskih komitejev na Stari celini, pod njenim okriljem so evropske olimpijske igre, premierne so bile lani v Bakuju, ter olimpijski festivali evropske mladine (Eyof). Sedež organizacije je v Rimu.

"Mene je to izjemno presenetilo in nikomur ne bi privoščil takšnega imenovanja. Tukaj gre seveda za začasen odstop predsednika Hickeyja, upam, da bo svoj problem razrešil in svoja ravnanja pojasnil v korektnem pravnem postopku. Drugače pa, ko do tega pride, se pojavi potreba po kriznem managementu in jaz bom tako kot vedno v življenju skušal svoje naloge korektno opraviti," je v izjavi za STA o presenetljivem dogajanju spregovoril Kocijančič, prvi predsednik slovenskega olimpijskega komiteja.

Na vprašanje, ali je mogoče napovedati, kdaj se bodo razmere normalizirale in ne bo več potrebe po začasnem opravljanju funkcije predsednika EOC, je dejal: "To je nemogoče odgovoriti, ker je odvisno od dejstev, ki so drugje, kdaj se bo ta postopek v Braziliji končal in razpletel. Vsekakor pa smo mi v drugi polovici mandata evropskih olimpijskih komitejev. Po statutu podpredsednik prevzame naloge predsednika, če predsednik teh nalog ne more opravljati. To je bilo dokaj avtomatično. Imamo še dobro leto mandata, upam, da se bo zadeva znatno prej razčistila."

Na vprašanje, ali lahko poda komentar dogajanja, povezanega s Hickeyjem, pa je odgovoril: "Dogaja se nekaj, kar se je dogajalo tudi v naših krajih, da skupaj s policijo pridejo tudi novinarji in kamere, kar je po mojem mnenju silno nekorektno in iz človeka, ki je morda osumljen ali priča, ne vem, kakšen je njegov status v tem postopku, takoj naredijo grešnika. Drugače pa je meni popolnoma nemogoče komentirati odprt pravni postopek, ker niti tega ne vem, česa ga obtožujejo, vem samo na splošno, za kaj gre. Upam, da bo imel vse možnosti, da dokaže svojo nedolžnost."

Po statutu podpredsednik nadomesti predsednika: "Imamo samo enega podpredsednika in jaz bom svojo nalogo skušal častno opraviti. O tem, da bi razmišljal pri svojih letih o kandidiranju za predsednika evropskih olimpijskih komitejev, je po mojem mnenju v tem trenutku brezpredmetno govoriti. To ni vprašanje, ki bi bilo na mizi."

Hickey je poleg funkcije predsednika evropskega komiteja tudi predsednik irskega olimpijskega komiteja in namestnik vodje Združenja nacionalnih olimpijskih komitejev (ANOC). Po aretaciji je zaradi slabega zdravja zaprosil za premestitev v bolnišnico, saj se je slabo počutil.

Štiriinsedemdesetletni Kocijančič je bil dolgoletni predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Na to funkcijo je bil prvič imenovan leta 1991, od leta 2014 pa je častni predsednik slovenske krovne olimpijske organizacije. Od leta 2005 je Kocijančič tudi član izvršilnega odbora Evropskih olimpijskih komitejev in od leta 2013 podpredsednik EOC.

Komentarjev 3
 • patrijarh 07:01 20.avgust 2016.

  Nesmrtni poštenjak.

 • Avatar Leon
  Leon 09:24 19.avgust 2016.

  Presenečen bi bil, če ne bi bila OKS vmešana v kravje kupčije !

 • lucija.cestnik 20:22 18.avgust 2016.

  Postransko vprašanje: zakaj bi kdorkoli iz OKS ali iz njihovega kroga sploh gledal finale fuzbala? Glede na ignorantski odnos te organizacije do najpopularnejšega in med otroci najbolj množičnega športa v naši državi, mi je to malo čudno. Naj oni gledajo ...prikaži več finale skokov, kajaka, strelstva in podobnih športnih obskur ...