Šport
194 ogledov

Brajkovič državni prvak

Brajkovič je zadržal skupno tretje mesto. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Jani Brajkovič (RadioSchack) je drugič doslej (prvič 2009) osvojil naslov slovenskega državnega prvaka v kolesarstvu v vožnji na čas.

Na letošnjem prvenstvu je bil na progi med Solkanom in krajem Plave (37,9 kilometra) za Janijem Brajkovičem drugi Robert Vrečer (Perutnina Ptuj), ki je zaostal 22 sekund, tretji pa Kristijan Koren (Liquigas) z minuto in sekundo zaostanka.

Brajkovič je upravičil pričakovanja in na Primorskem pilil še zadnjo formo pred začetkom 98. dirke Tour de France, ki se bo v soboto začela v Normandiji. Belokranjec je bil po vseh napovedih najboljši in je po letu 2009 še drugič oblekel majico državnega prvaka v vožnji na čas. Že ob obratu, ko so se kolesarji vrnili na startni položaj, je bil "ukradel" skorajda pol minute Korenu, ki je startal pred njim.

Branilec naslova Gregor Gazvoda (Perutnina Ptuj) je bil že tedaj slabši. Vmesni čas pa je napovedoval, da bi bil Brajkotu lahko najbolj nevaren Vrečer, ki se je v tej prvini, sicer na precej krajši razdalji, izkazal že uvodni dan letošnje dirke po Sloveniji, ko je Celjan v izjemni konkurenci celo oblekel rumeno majico vodilnega. Ob prihodu v cilj je najprej navdušil mladi kolesar ljubljanske Radenske Klemen Štimulak, ki je na koncu v absolutni konkurenci končal na petem mestu, obenem pa je poskrbel, da je ljubljanska zasedba, ki nadaljujejo tradicijo Roga, osvojila še drugi naslov v kategoriji do 23 let. Ob vsem tem pa so Ljubljančani še drugič v dveh dneh poželi celo trojno zmago, saj sta se za Štimulakom, ki je bil na cestni dirki drugi, zvrstila še Jan Polanc in cestni prvak Anrej Rajšp.

Štimulak je vodil vse do prihoda Blaža Jarca, ki je s to progo v preteklosti že bolje opravil. Navkljub nehvaležnemu četrtemu mestu pa je bil visokorasli kolesar iz mirne Peči povsem zadovoljen. Vrečer je pred zadnjimi tremi, ki so še bili na progi, dosegel nov mejnik s 46,15, kar je bilo natanko pol minute slabše od dosedanjega rekorda Brajkoviča. To je že tedaj pomenilo, da ga bo Koren težko prehitel.

Ko sta oba udeleženca Toura eden za drugim pripeljala v vidno polje zaključne ravnine, je bilo jasno, da je Brajkovič odlično na poti. Vprašanje je bilo le, ali bo padel rekord izpred dveh let. V cilju so se ure zaustavile pri 45,53 in še nekaj stotinkah, tako da je rekord ostal nespremenjen. Koren je na tretjem mestu zanesljivo pričakoval nekaj manjši zaostanek za zmagovalcem. Vsekakor pa je tudi Korenu to izjemno dobrodošel podatek pred odhodom na francosko pentljo.

"Z današnjim nastopom sem nadvse zadovoljen. Treba je namreč vedeti, da sem sem prišel neposredno z višinskih priprav in noge še niso povsem spočite. V primerjavi z nastopom izpred dveh let je bilo tedaj tudi vreme bolj naklonjeno in ni bilo tako vroče. Obenem pa sem se tedaj zares pripravljal le za nastop na kronometru za državno prvenstvo. Zgolj osem sekund slabši izid je vsaj zame zato celo boljši pokazatelj forme kot tedaj, če upoštevam vse okoliščine, v katerih sem nastopil. Res je, da sem danes nastopil z najboljšo možno opremo. Tudi s kolesom, ki naj bi bil najhitrejši na svetu, saj je vsak kilometer na njem zelo dobrodošel. Praviloma ga bom vozil tudi na Touru v preizkušnjah vožnje na čas. Zares zelo optimistično zrem proti francoski pentlji, ki je vsekakor moj glavni cilje sezone," je v cilju povedal Brajkovič.

Pri ženskah, ki so vozile na pol krajši razdalji, je zmagala Tjaša Rutar (Polet Garmin), ki je za slabi dve sekundi premagala sobotno zmagovalko cestne dirke Polono Batagelj. Slednja, ki se bo v petek zapodila na sloviti Giro, pa je bila v cilju izjemno zadovoljna: "V primerjavi z lanskim dosežkom sem letos več kot minuto hitrejša in takega napredka nisem pričakovala. Vsekakor pa sem ga zelo vesela. Sploh ob dejstvu, da mi kronometer nikdar ni pretirano ležal. Če hočeš uspehe v kolesarskem športu, predvsem na večetapnih dirkah, potem mimo tega ne moreš. Tudi oprema, s katero sem nastopila, je bila dobra in sem zares optimistična pred odhodom v Rim, kjer bom v petek začela dirko, na kateri v moji ekipi Bizikaija zares veliko pričakujejo."

Mladinska prvaka za leto 2011 v uri resnice sta postala Matej Mohorič (Sava Kranj) v mlajši in Blaž Šuštar (Radenska KD Življenje) v starejši mladinski kategoriji. Gorsko preizkušnjo DP bodo izvedli jeseni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice