Šport
26 ogledov

Brajkovič glavni slovenski adut

jani brajkovič astana EPA
V Ljubljani so se predstavili kolesarji, ki jih prihodnji teden čaka nastop na svetovnem prvenstvu v Firencah.

Kot pravi slovenski selektor Martin Hvastija, je v najzanimivejši konkurenci elite slovenski prvi adut Janez Brajkovič. Simon Špilak, drugi, ki so mu pripisovali visoke možnosti, je nastop v Italiji odpovedal.

"Simon Špilak si je premislil. Pravi, da je preutrujen, sezona je bila predolga in da brez prave forme tudi nima pravega motiva. Njegovo odločitev spoštujem, čeprav jo seveda obžalujem," pravi Hvastija in dodaja, da bo na več kot 270 kilometrov dolgi progi v članski kategoriji glavni slovenski adut zdaj Brajkovič, ki mu bodo pomagali Grega Bole, Borut Božič, Kristijan Koren, Matej Mugerli in mladi Jan Polanc. Koren in Brajkovič bosta nastopila tudi na kronometru.

"Za Janija Brajkoviča je v kronometru realen dosežek deseterica, Kristijan Koren pa je lani ob premieri zasedel 17. mesto na svetovnem prvenstvu in mislim, da bi moral ta dosežek ponoviti. A težko je napovedovati končni rezultat, saj je razlika med petim in 30. mestom običajno pol minute. V cestni vožnji je naš adut Brajkovič, ki pa ni specialist za enodnevne dirke, saj na primerljivi enodnevni dirki še nima vrhunskega dosežka. Najvišje je bil na svetovnem prvenstvu leta 2005 v Madridu. Ob podpori ekipe in ob vrhunski motivaciji pa lahko poseže visoko, a razplet dirke je nepredvidljiv," pravi Hvastija.

Na posamični dirki tudi Adria Mobil

Kot pravi selektor, je konkurenca zelo ostra in proga zelo selektivna z veliko višinsko razliko. Skupinskega sprinta v finišu ne pričakuje. Kronometer sam po sebi po konfiguraciji ni zahteven, je pa s skoraj 60 kilometri zelo dolg.

Članska posamična dirka bo na sporedu zadnji dan SP, v nedeljo, 29. septembra, že to nedeljo pa bodo prvenstvo odprla moštva v ekipnem kronometru, spet tudi z novomeško Adrio Mobil. Pri Adrii so veseli, da se jim je vnovič uspelo prebiti med moštva, ki imajo pravico nastopa na SP, glede na kakovost profesionalnih ekip pa se Novomeščani želijo uvrstiti med 20. in 25. mestom, nekako ponoviti lanski dosežek z Nizozemske. V moštvu Adrie Mobila so ob Mugerliju še Kristjan Fajt, Bruno Maltar, Radoslav Rogina, Tomaž Nose in Klemen Štimulak. Bržkone bosta nastopila še dva Slovenca, Brajkovič za Astano in Koren za Canondale.

V ženski konkurenci si Polona Batagelj, Špela Kern in Urša Pintar želijo izboljšati doslej najboljši slovensko uvrstitev - 44. mesto. V kronometru bosta nastopili Sara Frece in Alenka Novak, ki pa posebej visokih ciljev nimata.

Slovenske barve v konkurenci do 23 let bodo branili Jaka Bostner, Mark Džamastagič, Tim Mikelj, Luka Pibernik in Matej Mohorič, ki je Sloveniji medaljo priboril na lanskem SP v konkurenci mladincev. Za mladinsko reprezentanco je trenutno na voljo šest tekmovalcev, po zadnji tekmi ta teden pa bo seznam reprezentantov dokončno znan prihodnji ponedeljek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.