Šport
4 ogledov

Po Vuelti se obeta škandal

Horner Radioshack dirka po Španiji Vuelta zadnja etapa zmaga EPA
Španske protidopinške oblasti Američana Chrisa Hornerja, zmagovalca letošnje izdaje dirke po Španiji, niso testirale na prisotnost v športu prepovedanih snovi.

Ameriški kolesar Chris Horner, ki je v nedeljo postal skupni zmagovalec španske pentlje, je z 41 leti postal najstarejši zmagovalec katere od preizkušenj tako imenovanega grand toura, ene od treh največjih in najprestižnejših kolesarskih dirk na svetu. Ne po lastni krivdi pa se bo v javnosti sprožil dvom o njegovi poštenosti oziroma načinih, kako je prišel do največjega uspeha na svoji kolesarski poti.

Bil je pri ženi

Ameriška protidopinška agencija Usada je španske oblasti zaprosila, naj v njenem imenu testirajo novega zmagovalca Vuelte. Za opravljanje protidopiških testov je v Španiji zadolžena agencija za varovanje zdravja v športu (AEPSAD), ki pa testa, kot je zatrdil vir iz agencije, ni mogla opraviti, ker njeni uslužbenci Hornerja v hotelu, v katerem je bilo nastanjeno njegovo moštvo RadioShack, niso našli.

V Hornerjevem moštvu so v zvezi z dogajanjem sporočili, da je bil Horner v nedeljo v drugem hotelu skupaj z ženo in da je pravočasno, pred začetkom zadnje etape, Usadi sporočil spremembo lokacije, na kateri naj bi preživel noč, telefonsko številko, na katero ga lahko pokličejo, ter številko hotelske sobe, kjer bo dosegljiv med 6. in 7. uro. "Ravnali smo se v skladu s pravili, Horner je celo prejel elektronsko sporočilo, s katerim so mu potrdili, da so dobili podatke," so predstavnikom Usade odgovorili v moštvu RadioShack, odgovoru pa so priložili tudi kopijo poslanega elektronskega sporočila.

Predstavniki španske agencije AEPSAD so o dogajanju obvestili ameriško protidopinško organizacijo, ki lahko ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi, zaprosi za ponovitev testa ali pa se odloči za začetek disciplinskega postopka zaradi morebitne kršitve protidopinških pravil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.