Šport
19 ogledov

Brata Laachraoui - dve različni usodi

Mourad Laachraoui tekvando EPA
Brat enega od samomorilskih napadalcev v Bruslju je Belgiji lani priboril srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu v taekwon-doju.

24-letni Najim Laachraoui je bil eden od dveh samomorilskih bombašev, ki sta v torek na bruseljskem letališču zakrivila enega največjih terorističnih napadov v evropski zgodovini.

Najim naj bi bil kot izdelovalec bomb vpleten tudi v pariške napade pred nekaj meseci, ki so terjali še več žrtev. 

Na njegovo življenjsko pot od uspešnega učenca do skrajneža z globoko žalostjo gleda tudi njegov štiri leta mlajši brat Mourad. Slednji je uspešen športnik, lani je v Južni Koreji na svetovnem prvenstvu Belgiji v taekwondoju (v kategorji do 54 kilogramov) priboril srebrno medaljo.

"Naša družina ima enaka vprašanja kot vsi ostali. Včasih je bil prijeten in inteligenten fant. Nisem mogel verjeti," je Mourad na novinarski konferenci v klubskih prostorih v bruseljski četrti Uccle dejal o svojem bratu.

Odšel leta 2013

Najim je do leta 2009 obiskoval katoliško šolo, kjer je z obveznostmi opravljal z odliko, nato je študiral elektrotehniko. Februarja 2013 je nenapovedano odšel v Sirijo in takrat je družina izgubila stik z njim. Skušali so stopiti v kontakt prek družbenih omrežij, a niso bili uspešni. 

"Ko sva bila majhna, sva bila zelo povezana. Toda bolj kot sem se jaz posvečal športu, bolj sva se oddaljevala," je še pojasnil Mourad, ki je izrazil sožalje bližnjim vseh žrtev bruseljskih napadov in dodal, da bo tudi v prihodnje nastopal za Belgijo.

Najimov DNK so našli že na prizoriščih novembrskih pariških napadov. Belgijski preiskovalci so že takrat preiskali hišo Laachraouijevih v Bruslju, a česa sumljivega niso našli. Sosedje so ob tej priložnosti zatrjevali, da nikakor ne gre za družino skrajnežev.

Vrnil se je jeseni

Najim se je v Evropo, po prepričanju francoskih in belgijskih oblasti, najbrž vrnil septmebra lani pod lažnim imenom Soufiane Kayal, glede na sled dokumentov je takrat z avtomobilom potoval iz Madžarske v Avstrijo v družbi terorističnega sostorilca Salaha Abdeslama

Najim je bil eden od dveh teroristov, ki sta v torek v Bruslju z detonatorjem v rokavici sprožila eksplozijo bombe v Bruslju. Pred dejanjem ga je ujela tudi nadzorna kamera. "Nimam pojma, zakaj je to storil," je o razlogih za konec bratovega življenja še dejal njegov brat Mourad. 

Napadalci bruselj teroristi | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.