Svet
8 ogledov

V Belgiji tridnevno žalovanje, letališče zaprto

Spomin na žrtve v Bruslju EPA
Po včerajšnjih terorističnih napadih v Bruslju, ki so terjali 34 življenj, so v Belgiji razglasili tridnevno žalovanje. Letališče je zaprto, šole bodo odprte, vrtci pa ne. ZDA svojim državljanom odsvetujejo pot v Evropo.

Po včerajšnjih terorističnih napadih v Bruslju, ki so terjali 34 življenj, so v Belgiji razglasili tridnevno žalovanje. Bruseljsko letališče Zaventem, kjer sta odjeknili dve eksploziji, bo danes ostalo zaprto, v Belgiji velja najvišja stopnja teroristične ogroženosti. Šole bodo odprte, vrtci zaprti.

Belgijska policija bo nadaljevala preiskavo napadov, za katere je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, ter tudi iskanje osumljenca, ki je še na begu. Samomorilska napadalca sta po poročanju belgijskih medijev brata el-Bakraoui.

O odzivu tudi v Natu

Slovenski veleposlanik pri zvezi Nato Jelko Kacin je včeraj dejal, da bo zavezništvo danes govorilo o odzivu na napade. Po njegovih besedah na Natu čakajo, da se bo belgijska vlada odločila in povedala, kaj potrebuje.

ZDA odsvetujejo pot v Evropo

ZDA so svoje državljane opozorile pred potovanji v Evropo zaradi potencialnih tveganj po več terorističnih napadih, v zadnjem v Bruslju so bili med ranjenimi tudi Američani. 

"State Department opozarja ameriške državljane na potencialna tveganja pri potovanjih v in preko Evrope po več terorističnih napadih, vključno s torkovim v Bruslju," so opozorili.

"Teroristične skupine še naprej načrtujejo napade v bližnji prihodnosti po Evropi, katerih tarča so športni dogodki, turistični kraji, restavracije in transport," so zapisali v opozorilu, ki velja do 20. junija.

Evakuirali letališči v Denverju in Toulousu

Po torkovih napadih v Bruslju sicer v več državah po svetu, tudi v ZDA, veljajo poostreni varnostni ukrepi na letališčih.

Del glavnega terminala na letališču v Denverju v zvezni državi Kolorado so v torek evakuirali zaradi najdbe sumljivega paketa, a so po preverjanju ugotovili, da ne predstavlja grožnje.

Francoski mediji pa poročajo tudi o evakuaciji letališča v Toulousu.

Stopnjo ogroženosti so okrepili tudi na sosednjem Hrvaškem, ne pa v Sloveniji, kjer se za to niso odločili. Slovenski premier Miro Cerar je včaraj povedal, da stanje budno spremljajo.

PREBERITE ŠE: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • malonaokoli 07:47 23.marec 2016.

    pa vi kaj seštevate gospodarsko izgubo ? takomimogrede, da boste vedeli koliko vam bo ostalo za stroške prihoda in nastanitve milijonske delovne sile iz vzhoda in juga.