Šport
20 ogledov

Britanci še naprej zmagujejo

Stephen Cummings EPA
Stephen Cummings je po uspešnem samostojnem pobegu dobil sedmo etapo dirke po Franciji.

Britanec Stephen Cummings (Dimension Data) je zmagovalec prve gorske etape letošnje francoske pentlje, potem ko je karavana kolesarjev slovite dirke po Franciji v sedmi etapi zapeljala v Pireneje. Kolesar iz Združenega kraljestva je zmagal po posamičnem pobegu z naskokom več kot minute pred zasledovalci v cilju etape v Lac de Payolle v Pirenejih.

35-letni Cummings je osvojil drugo etapo na dirki po Franciji, potem ko je bil lani najboljši na 14. etapi. Danes ga je spremljala tudi sreča, saj se je po golem naključju izognil oviri, ki se je prečno zrušila na stezo. Kolesarji so se zapletli v balonasti lok, gre za z zrakom napolnjeno cev iz lahke umetne tkanine z reklamnim napisom, ki se uporablja za oznako za zadnji kilometer. Pripetljaj ni bil nič kaj smešen, saj se je v lok zapletel Britanec Adam Yates (Orica), pri nesrečnem dogodku pa jo je odnesel z okrvavljeno brado.

Padlega loka, ki je kar nekaj časa ležal na tleh in se spremenil v konkretno visoko oviro, nihče od organizatorjev ni takoj odstranil ali vsaj prerezal oziroma razparal. Ta zračna cev je ustavila nekaj favoritov, vključno z branilcem skupne zmage Britancem Chrisom Froomom in Kolumbijcem Nairom Quintano.

Cummings je bil sicer del skupine 29 kolesarjev, v njej je bil tudi vodilni Greg Van Avermaet, ki je pobegnila glavnini, 27 kilometrov pred ciljem pa se je odločil za samostojni pobeg, ki se je izkazal za uspešnega.  Zaradi spodrsljaja z oglasnim lokom prvega večjega vzpona na letošnje Touru, na Col d'Aspin, organizatorji niso proslavili z že pripravljenim prižiganjem ognjemeta.

"Na vzponu na Col d'Aspin sem mislil, da bo z mano konec, da me bo Vincenzo (Nibali) ujel. Premleval sem že scenarij, kako ga bom prisiljen spustiti predse in ga nato loviti v finišu. Bilo je res grozno, skrbelo me je, da me bo prehitel v slogu Marca Pantanija. Vendar pa sem vztrajal pri solo pobegu in vzdržal do konca. Razočaran sem bil, ker me niso izbrali v britansko olimpijsko odpravo za Rio 2016, vendar sem zdaj dobil najlepše zadoščenje. Za nas kolesarje je Tour veliko večji in pomembnejši od nastopa na olimpijskih igrah. Zahvalil bi se ekipi, ki mi je zaupala, verjela vame in mi dovolila, da grem po zmago," je po koncu etape vrelo iz zadovoljnega Cummingsa.

Južnoafriška zasedba Dimension Data, pred letošnjo sezono je bila znana z imenom MTN-Qhubeka, je s Cummingsom in Markom Cavendishem na tokratnem francoskem krogu vpisala še četrto zmago, tri od teh je vknjižil Cavendish.

Belgijec še z večjo prednostjo

Kolesar BMC Van Avermaet je tudi po sedmi etapi obdržal rumeno majico vodilnega. Z odlično vožnjo je celo povečal prednost pred zasledovalci. Etapo je končal na petem mestu, za zmagovalcem pa zaostal tri minute in štiri sekunde.

Za Cummingsom, ki je tako kot zmagovalec četrtkove šeste etape Mark Cavendish Britanec in član ekipe Dimension Data, sta v cilj sicer prikolesarila na drugem in tretjem mestu Južnoafričan Daryl Impey (Orica) in Španec Daniel Navarro (Cofidis). Pred vodilnim Belgijcem se je uvrstil še Italijan Vincenzo Nibali (Astana), zaostal je dve minuti in 14 sekund.

Francoz Julian Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) je etapo končal na 14. mestu ter zaostanek povečal za debelo minuto, njegov zaostanek zdaj znaša šest minut in 36 sekund, Španec Alejandro Valverde (Movistar) zaostaja dve sekundi več, njegov rojak Joaquin Rodriguez Oliver (Katjuša) pa še sekundo več. Britanec Christopher Froome (Sky) je zdrsnil na peto mesto in zaostaja šest minut in 42 sekund. Ta zaostanek si deli še z enajstimi kolesarji.

Najboljšo slovensko uvrstitev je v etapi vpisal Jan Polanc (Lampre - Merida) s 60. mestom, bil je del skupine z zaostankom sedmih minut in 15 sekund za zmagovalcem. Luka Pibernik (Lampre-Merida) je bil 88. (+13:55), Borut Božič (Cofidis) 115., Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) pa 133., oba sta vpisala zaostanek 18 minut in 15 sekund. Polanc je v skupnem seštevku 83. (+33:30), Pibernik 90. (36:25), Koren 147. (48:59).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.