Šport
35 ogledov

Bubka: Vsi sledijo šampionom kot je Kozmus

Primož Koznus, Sergej Bubka
1/21
Boštjan Colarič
Legendarni Sergej Bubka si je ob kongresu Evropske atletske zveze vzel čas za obisk Atletskega centra Primoža Kozmusa na Senovem. Nad centrom je bil navdušen, z mediji pa je spregovoril tudi o potrebni promociji atletskih zvezdnikov in njihovi pomembnosti za šport.

"Primož je odlična osebnost, z veseljem sem si ogledal njegov center. Zelo mi je všeč. Imate resnično čudovito državo, všeč mi je narava in ko vidim takšno okolje, sem presrečen. Takšna lokacija je odlična za otroke, za prihodnje prvake. Izjemno mi je všeč ideja, da športniki nekaj vračajo okolju v katerem so odrasli, da poskrbijo za otroke in jih usmerijo na pravo pot, da jih naučijo nekaj o uspehu. Všeč mi je to vzdušje, vidi se povezanost med starši, otroci, trenerji, tu pa je prisoten tudi Primož kot veliki šampion," je ob obisku na Senovem in v Brestanici dejal Sergej Bubka

Nekdanji skakalec ob palici, ki je kar 35-krat postavil svetovni rekord v svoji disciplini, je prepričan, da bi morali z atletskimi zvezdniki in njihovim sodelovanjem v okolju pritegniti mladino: "Menim, da lahko atletika igra pomembno vlogo v družbi. Lahko pritegne mlade. To je ključno za prihodnost atletike. Zvezdniki tega športa so izjemno pomembni, lahko so vzorniki. Otroci se zgledujejo po njih, vsi jih občudijejo, vsi so ponosni na njihove uspehe, vsi jim sledijo. Vloga šampionov kot je Kozmus je zelo pomembna, ti so lahko navdih za mlade. Morali bi bolj promovirati naše zvezdnike, ponujati zgodbe o njih, o njihovih življenjih ... Niso se rodili kot šampioni, to so šele postali. Vsi lahko sanjajo o takšnih uspehih. Trdo moramo delati na tem področju. Ob prisotnosti socialnih medijev, v tem elektronskem obdobju, imamo možnost, da zvezdnike predstavimo celemu svetu."

Atletski vzornik legendarnega skakalca s palico je bil sicer Gruzijec Viktor Sanejev, ki je za Sovjetsko zvezo osvojil zlate kolajne na olimpijskih igrah leta 1968, 1972 in 1976, leta 1989 pa je bil olimpijski podprvak v troskoku. Vselej je zelo rad spremlajl tudi met kladiva. Ta je sicer disciplina, ki se jo sedanji največji mitingi na svetu izogibajo.

"Najprej bi rad povedal, da sem si bil med svojo kariero vselej blizu z metalci kladiva. Zelo mi je všeč, gre za izjemno tehnično disciplino. Uživam ob gledanju šampionov kot je Kozmus, v preteklosti pa sem spremljal nastope Jurija Sediha, Jürija Tamma, Sergeja Litvinova, ki so nekoliko starejši in so tekmovali takrat kot jaz. To je ena mojih najljubših disciplin. Vse discipline bi morali enakovredno obravnavati, metalci kladiva pa so nekoliko odrinjeni. To ni pošteno. Razumem težave s travnatimi površinami na stadionih, vendar bi morali to spremeniti. Potrebno je tesno sodelovanje s proizvajalci, najti je treba rešitev, kako bi manj poškodovali travo. Metalcem kladiva je potrebno dati priložnost, da tekmujejo z vsemi ostalimi. Morali bomo biti inovativni pri opremi," o prihodnosti meta kladiva pravi Bubka. 

Ta v tem letu kandidira za predsednika Mednarodne atletske zveze (IAAF), ob kongresu Evropske atletske zveze, ki bo po 16 letih dobila novega predsednika, pa si v bodoče želi predvsem  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.