Šport
113 ogledov

Buč: ''Janko Dvoršak ponovno laže''

Boštjan Buč www.alesfevzer.com
Oddelek za boj proti dopingu je sporočil, da je senat na podlagi zaslišanja atleta Boštjana Buča, ki ga je opravil 11. septembra, odločil, da je športnik kršil predpise proti dopingu, zato mu je izrekel enoletno prepoved nastopanja. Ta začne veljati z 21. septembrom.

Buč, ki je tik pred zdajci izpadel iz slovenske olimpijske reprezentance za minule igre v Londonu, je večkrat kršil predpise proti dopingu. Zato ga je disciplinska komisija slovenske nacionalne protidopinške komisije (NAK) suspendirala za eno leto – noben športnik v času izločitve ne sme sodelovati na kakršenkoli način ali v katerikoli vlogi na tekmovanju ali drugih športnih dejavnostih.

Buč je član nacionalne skupine za testiranje, ki je oblikovana na podlagi nacionalnih meril in kodeksa Svetovne protidopinške agencije (Wada), ki jo sestavljajo najboljši slovenski športniki. Kot član te skupine je športnik dolžan izpolnjevati zahteve programa posredovanja lokacij z namenom izvajanja programa nenapovedanih testiranj. Ker Buč ni izpolnjeval vseh zahtev, so zabeležili tri napake v obdobju zadnjih 18 mesecev.

Na podlagi protidopinškega pravilnika NAK in mednarodnih standardov za testiranje je kombinacija treh napak (neuspešno testiranje in neposredovana prijava lokacije) programa posredovanja lokacij v 18-mesečnem obdobju kršitev predpisov proti dopingu. Skladno s protidopinškimi pravili o neuspešnem testiranju govorimo takrat, kadar športnika ni na prijavljeni lokaciji v 60-minutnem intervalu za testiranje, medtem ko neposredovana prijava lokacije pomeni pomanjkljivo, napačno ali zavajajočo prijavo lokacije v koledarju spletne aplikacije ADAMS, je pojasnil Jani Dvoršak, vodja oddelka za boj proti dopingu.

Buč: ''Janko Dvoršak ponovno laže''

"Danes mi je eden od novinarjev poslal sklep Janka Dvoršaka o odločitvi protidopinške komisije in potem sem jaz poklical tudi svojo odvetnico, ki pa pravi, da ni dobila nobene obrazložitve, tako da je rekla, da je težko kaj povedati samo na podlagi te odločbe, ki so jo izdali pri NAK," je uvodoma pojasnil Buč in dodal: "Lahko pa rečem zdaj, ko sem prebral to izjavo za medije, kjer je Janko Dvoršak zapisal, da sem bil obveščen o tem, da Janko Dvoršak ponovno laže, kar se je zgodilo tudi že v preteklosti."

"Sam nisem presenečen nad odločitvijo NAK, saj je bila že na obravnavi vidna pristranskost Dvoršakove komisije, ko me je eden od članov komisije, ko je videl, da to ni to, kar želi slišati, kar prekinil in mi ni pustil govoriti. Petkrat me je prekinil in spremenil vprašanje, nakar ga je po posredovanju odvetnice predsednica opozorila, naj mi vendarle pusti odgovoriti, če hoče odgovor. Poleg tega se je Dvoršak zlagal tudi pred samo komisijo, da imamo športniki možnost posredovanja podatkov prek spletne aplikacije, preko elektronske pošte in telefona, kar pa je meni v preteklosti onemogočal. Ko sem mu sporočal podatke prek e-maila, kar mi je dovolila tudi Svetovna protidopinška agencija Wada, mi je dejal, da to ni v skladu s pravili, potem pa se je na obravnavi zlagal. Moram reči, da si izmišljuje pravila po svoje."

Dvoršak odgovarja: ''Osebno proti Buču nimam ničesar''

Na Bučeve obtožbe se je odzval tudi Dvoršak, ki pa je pojasnil, da dokler ni obrazložitve komisije, ne more ničesar komentirati. "Pravzaprav novice ne morem komentirati, ker gre za sklep senata disciplinske komisije in dokler disciplinska komisija ne bo izdala obrazložitve te odločbe, toliko časa jaz ne morem ničesar komentirati," je dejal Dvoršak in dodal: "Odločitev je sprejeta na podlagi kršitev, ki so bile posredovane na disciplinsko komisijo. Jaz osebno proti Boštjanu Buču nimam ničesar. Moja naloga kot vodje oddelka za boj proti dopingu je, da v skladu s protidopinškimi pravili, ki veljajo, ustrezno odreagiram. Ta reakcija je bila skladna s pravili. V kolikor mi tega ne bi storili, bi to storila Mednarodna atletska zveza IAAF ali pa Wada."

Buču začne enoletna izločitev teči z 21. septembrom, z dnem izdaje odločbe. Senat disciplinske komisije bo pisno obrazložitev odločbe pripravil v predpisanem roku desetih dni. Z odločitvijo senata disciplinske komisije so bili poleg športnika seznanjeni Atletska zveza Slovenije, Mednarodna atletska zveza IAAF, Wada in OKS, ki se, če niso zadovoljni s sprejeto odločitvijo senata disciplinske komisije, lahko pritožijo na drugostopenjsko arbitražo NAK.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.