Šport
50 ogledov

Prepovedana poživila ji je podtikal v hrano

nadežda ostapčuk EPA
Nadežda Ostapčuk, ki je na olimpijskih igrah v Londonu osvojila zlato v suvanju krogle, je zaradi dopinga dobila enoletno prepoved nastopanja. Njen trener, ki je prepovedana poživila atletinji podtaknil, pa štiri.

Belorusinja Nadežda Ostapčuk, ki je na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 osvojila zlato medaljo v suvanju krogle, pa so ji jo nato zaradi dopinga odvzeli, je dobila enoletno prepoved nastopanja, Aleksander Jefimov, trener atletinje, pa štiriletno. Mednarodni olimpijski komite (Mok) je zlato medaljo nato dodelil Novozelandki Valerie Adams.

Aleksander Vanhadlo, vodja beloruske protidopinške agencije, je pojasnil, da tekmovalka ni vedela za jemanje metenolon, ki so ji ga dokazali na dveh testiranjih urina. "Edini, ki je vedel za dopingiranje, je bil Jefimov. Na zaslišanju je priznal, da je metenolon dajal v hrano Ostapčukove, ki pa za to ni vedela. S tem je želel izboljšati slabe izide atletinje, ki jih je imela pred OI," je v sporočilu pojasnil Vanhadlo. Po odvzemu zlata Ostapčukovi, četrti na OI 2004 in tretji na OI 2008, je srebro v Londonu osvojila Rusinja Jevgenija Kolodko, bron pa Kitajka Lijiao Gong.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.