Šport
13 ogledov

"Naj fantje pridejo kot prvošolci"

nzs Saša Despot
Selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec je objavil seznam za prvo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2016.

Slovenci bodo svojo pot v Francijo iskali v skupini E, kjer se bodo pomerili z Anglijo, Švico, Litvo, San Marinom in Estonijo. Zadnja bo prvi tekmec slovenske reprezentance v kvalifikacijah, Srečko Katanec bo s svojimi izbranci v Talinu gostoval 8. septembra. Reprezentanca se bo zbrala 1. septembra.

"Nikogar nisem odpisal. Poskušam le na najboljši način sestaviti reprezentanco za določeno tekmo. Igralci, ki so trenutno vpoklicani, so po mojem mnenju trenutno najboljši. Čez en mesec bo morda drugače. Upam, da bodo izbrani fantje prišli z željo in voljo kot jo kažejo otroci, ki bodo šli 1. septembra v prvi razred osnovne šole. V prejšnjih kvalifikacijah je morda manjkalo nekaj žara. Ne bom pa sprejel tega, da bo nekdo prišel premalo fizično pripravljen. To se je že dogajalo. Lahko na tekmi narediš napako in jo nato skušaš popraviti, a če igralec ni dovolj fizično pripravljen, se z njim ne da delati. Fizika je zdaj v vseh športih bistvena reč." je o seznamu dejal Katanec.

nzs | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kot prvošolčki na prvi dan šole

Ta tokrat zaradi zdravstvenih težav ne bo moral računati na Martina Milca in Bojana Jokića, manjkal bo tudi Andraž Kirm, ki še nima novega kluba, velika neznanka pa so zanj tudi nogometaši, ki si kruh služijo v Italiji, saj se tam državno prvenstvo še ni začelo. "Šelo po nekaj treningih bom videl, kako je z njimi. Želel bi si, da bi vsi nogometaši prišli v top formi, da bo na treningih prisotna tekmovalnost. Nihče nima zagotovljenega mesta. Če misli kdo, da bo kar zaigral od prve minute, to ni res. Že na treningih bo treba tekmovati, to pa se bo nato prineslo na tekmo," je še dejal prvi mož na klopi slovenske izbrane vrste.   

Katanec se je kasneje popravil in dejal, da je nesporno prvi vratar Samir Handanović: "Tu sem se zmotil. Tu vam ne bom dal možnosti za interpretacijo. Samir je prvi čuvaj mreže. Jan Oblak je trenutno dugi golman. Je izjemen potencial, izjemen fant, kar je enako pomembno za reprezentanco kot njegovo taktično in tehnično znanje. Želim si, da si izbori mesto prvega vratarja pri Atleticu in da stalno brani. To si seveda želim za vse fante na seznamu."

Z Estonci ne bo lahko

Ta je na novinarski konferenci novinarje opozoril naj ne pričakujejo lahke tekme proti Estoniji: "V prejšnjih kvalifikacijah je doma odigrala zelo spoštljive tekme, na primer z Nizozemsko 2:2. Tekme, ki so jih izgubljali so se končale z 0:1. Tekmecu dovolijo le malo priložnosti, čaka nas težek dvoboj s tega vidika. Ogledal sem si vse možne posnetke, vse je na isto vižo. Ne bom rekel, da igrajo bunker, so pa zelo kompaktni. Če bomo počasi premikali, bomo imeli veliko težav, kakor so jih imeli tudi vsi v prejšnjih kvalifikacijah."

nzs | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Bral sem že zapise, da bomo zlahka prmagali Estonijo in Litvo, a ne bo tako. Z Estonijo smo se na primer že opekli v Ljubljani. Če ne bomo bili odstotni na vsaki tekmi, bomo imeli s tekmecem težave. Želim si, da bi enkrat kvalifikacije na tem mestu začel z zmago. To mi pri Sloveniji ni uspevalo, šele kasneje smo prišli zraven. Sam žreb je bil morda ugoden, če pogledamo druge skupine, razpored dvobojem pa nam ne gre na roko. Estonija in Litva vidita priložnost prav proti nam, saj naj bi bili Anglija in Švica nekoliko močnejši. Na začetku gostujemo na treh od štirih tekmah, dobro pa se zavedam, česa ste zmožni novinarji. Hitro je lahko vse narobe. Želim pa si seveda dobrega starta. A tu je prisotno veliko faktorjev, kvalifikacije pa se bodo končale naslednjega novembra."

Borbeno in z več racionalnosti

In kakšno Slovenijo si selektor želi skozi kvalifikacije? "Kompaktno, borbeno, vse drugo bo odvisno od trenuka. Bistveno bo, da bomo fizično dobro pripravljeni, da bomo borbeni, še zlasti na domačih tekmah. Znanje imamo, ampak brez dobre fizične pripravljenosti v sodobnem nogometu ne gre. Želim si, da bi bili v določenih trenutkih agresivni, predvsam pa želim, da smo pametni. Določene igralce je treba na prijateljskih tekmah 'bremzati', saj tečejo preveč. Imamo zmes izkušenih in mlajših nogometašev. Ti še potrebujejo nekaj izkušenj. Taktika je v nogometu zelo pomembna in ne reče se zaman za nekoga, da je prišel v prava nogometna leta. Zakaj? Veliko bolje ti dela glava, imaš več izkušenj. To sem opazil tudi pri sebi. Kot mlad nogometaš sem pretekel tudi trikrat preveč. Kakovost mamo, v določenih fazah pa bi rad videl nekaj več racionalnosti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.